Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Växtekologi och systematik

Vi fokuserar på evolutionära processer. Bland annat undersöker vi de mekanismer som bestämmer hur växtpopulationer sprids geografiskt och tidsmässigt.

Samspel och växelverkan

Vår forskning kartlägger hur olika växter samspelar och påverkar varandra. Vi studerar även hur den omgivande miljön växelverkar med, och påverkas av, växterna. Vi analyserar och klassificerar växter och försöker härleda deras evolutionära släktskap.

Forskargruppen arbetar både med grundforskning och problem inom naturvård och miljöskötsel. Vi använder olika metoder när vi analyserar och angriper problemen och förhoppningsvis hittar lösningar. Allt från fältstudier och experiment till molekylära metoder, bildanalys och kemiska analyser.

Många projekt

Inom forskargruppen driver vi ett antal projekt. Bland annat studerar vi evolutionen inom glimsläktet med dess flera hundra arter och vi undersöker den unika växtligheten på Ölands alvarmark. En av frågorna vi söker svar på är vilka faktorer i växligheten bakåt i tiden som har bestämt dagens biodiversitet.

Ett annat exempel på vår forskning är studier av hur arter anpassar sig till ändrade växtförutsättningar, såsom surare marker och förändrat landskap. Vi är dessutom inblandade i forskningsprojekt som undersöker förlusten av genetisk variation som ett resultat av slumpens inverkan på individers reproduktionsförmåga i små populationer.

Sidansvarig:

Adress

Vi sitter på tredje våningen i:

Ekologihuset
Sölvegatan 37
223 62 Lund