Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Teoretisk populationsekologi och evolutionsgruppen

Vi använder och utvecklar ekologisk och evolutionär teori för att förstå och förklara observerbara företeelser i naturen; var, när och hur olika arter förekommer, hur de beter sig eller hur de samverkar. Det som förenar oss är en fascination för livet i all dess former och en vilja att förstå.

Som ett exempel studerar flera av oss artbildningsprocessen — vilka är de drivande processerna som gör att en art kan bli två? Finns det flera "huvudspår", hur kan man i så fall beskriva dem, och vad sätter de för mätbara avtryck i nybildade arter?

Ett annat spår i vår forskning handlar om årscykler i naturen — tid för blomning, lövsprickning, fåglars ankomst, mm., och hur de påverkas av klimatförändringar. Det går redan att observera flera anpassningar till en tidigare vår i naturen, men inte hos alla arter. Varför inte det? Och hur påverkar de varandra? Vad kan vi förvänta oss i framtiden?

Ett av våra viktigaste hjälpmedel är matematiska modeller, som på ett entydigt sätt kan beskriva ett system eller en mekanism. Modellerna är förenklingar av verkligheten, men kan användas som en beskrivning eller för att bättre förstå eller synliggöra samband. I slutändan är målet en allmän förståelse eller teori för hur saker och ting hänger ihop.

Sidansvarig:

Månadens ekvation

Ricker-ekvationen

Läs mer om Ricker-ekvationen på vår blog Månadens ekvation (på engelska)