Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Teoretisk populationsekologi och evolutionsgruppen

Vi använder och utvecklar ekologisk och evolutionär teori för att förstå och förklara företeelser som kan observeras i naturen.

ekvationer

Artbildning

I forskargruppen söker vi kunskap om var, när och hur olika arter förekommer, hur de beter sig eller hur de samverkar. Vi är fascinerade av livet i alla dess former och förenas av viljan att förstå och kunna förklara saker som går att observera på olika sätt i naturen.

Bland annat studerar vi hur nya arter bildas. Vad är det för processer som gör det möjligt att en art kan bli två? Kan det gå till på mer än ett sätt och hur bör de olika processerna i så fall beskrivas? Vi är nyfikna på de här processerna och undersöker om de sätter några avtryck i nybildade arter och om dessa i så fall går att mäta.

Naturens cykler

I vår forskning undersöker vi också naturens årscykler. Bland annat studerar vi blomning, lövsprickning och flyttfåglarnas ankomst och hur klimatförändringar bidrar till att årscykler förskjuts. Vi vill förstå hur detta påverkar djur och växter.

Vi vet att vissa arter redan anpassat sig till att våren kommer tidigare. Varför har vissa arter anpassat sig medan andra inte har gjort det? Hur påverkar de varandra och vad kommer att hända i framtiden? Den sortens frågor söker vi svar på.

Ett av våra viktigaste hjälpmedel är matematiska modeller, som på ett entydigt sätt kan beskriva ett system eller en mekanism. Modellerna är förenklingar av verkligheten, men kan användas som en beskrivning eller för att bättre förstå eller synliggöra samband. Slutmålet är en allmän förståelse eller teori för hur saker och ting hänger ihop.

ekvation

Sidansvarig:

Kontakt

per [dot] lundberg [at] biol [dot] lu [dot] se (Per Lundberg)

anders [dot] brodin [at] biol [dot] lu [dot] se (Anders Brodin)

jorgen [dot] ripa [at] biol [dot] lu [dot] se (Jörgen Ripa)

jacob [dot] johansson [at] biol [dot] lu [dot] se (Jacob Johansson)