Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Systematisk biologi

Forskningsfältet systematik har revolutionerats under de senaste tjugo åren genom tillgängligheten av molekylära data. Den enorma mängd genetisk data som kan genereras idag har banat vägen för nästa revolution. Vi är inte längre bara intresserade av hur olika taxa är relaterade till varandra, utan vi kan nu undersöka om de fylogenetiska förhållandena, kopplade med information om när och var olika linjer skildes från varandra, kan säga något om diversifiering och utdöende över den evolutionära tiden. I gruppen för Systematisk Biologi använder vi de senaste algoritmerna och labbmetoderna för att studera livets mångfald, ett fenomen som fascinerar alla biologer. Världen förändras snabbt framför ögonen på oss, så är det viktigt att förstå hur de här förändringarna kommer att påverka biologisk mångfald. Att titta bakåt i tiden kanske kan ge ledtrådar om vad som kommer att hända i framtiden.

I gruppen för Systematisk Biologi är vi intresserade av processerna som leder till diversifiering av organismgrupper. Vi använder fylogenetiska verktyg för att dra slutsatser om den evolutionära historien av liv på planeten, baserat på molekylära och morfologiska data. Vi försöker förklara varför vissa grupper av organismer är mer diversa än andra, och vi försöker förstå vilka faktorer som påverkade dynamiken i diversifieringen av organismgrupper. Vi beräknar tidpunkter för divergering, drar slutsatser om den historiska biogeografin av taxa och studerar faktorer som kan ha bidragit till den mångfald vi ser idag.

Sidansvarig:

Kontakt

Niklas Wahlberg
Professor
Biodiversitet

Museichef
Biologiska muséet

Telefon: 046 222 31 02
E-mail: Niklas [dot] Wahlberg [at] biol [dot] lu [dot] se

Jadranka Rota
Researcher
Biodiversity

E-mail: jadranka [dot] rota [at] biol [dot] lu [dot] se