Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Nosgruppen

Vi undersöker hur däggdjur uppfattar olika typer av sinnesinformation med den yttersta delen av nosen.

Hundnos

Den specialiserade nosen

Nosar är olika. De skiljer sig åt vad gäller form, struktur, temperatur, rörlighet, färg och fuktighet. Gemensamt är de är känsliga för olika sorters information och sinnesintryck. Vi undersöker hur däggdjuren får information via nosen och hur de använder den.

Kons mule och hundens nos är så kallade rhinarier. Kons är fuktigt och varmt, hundens fuktigt och kallt. Grisens runda platta längst ut på trynet är torr och därför enligt definitionen inte ett rhinarium. I vår forskningsgrupp studerar vi både djur med rhinarium och djurnosar mer generellt.

Rhinariet och nosspetsen filtrerar information från omvärlden och hjälper djuret att klara sig och överleva. För att förstå hur organet har förändrats under evolutionen undersöker vi olika djurarter.

Flera forskningsspår

Vi studerar bland annat hur djur spontant använder nosen och vad de utforskar. Mest arbetar vi med hundar. Med hjälp av ofarlig magnetröntgen söker vi förstå vad som händer i hundens hjärna när rhinariet stimuleras.

Hundar känner och tål betydligt lägre temperaturer än vi människor. Till sin hjälp har de speciella ”temperaturproteiner” i rhinariets hud. Vi försöker ta reda på vilka molekyler som reagerar när hudens temperatur ligger nära fryspunkten. Till vår hjälp har vi värmekamera som kan mäta hudytans temperatur på avstånd.

Inga djur kommer till skada i vår forskning. När vi exempelvis studerar vävnad i rhinarium och jämför med vävnaden i tassar så får vi material från djur som avlivats av medicinska skäl på djurparker, hos veterinärer eller lantbrukare.

Vår forskning kan leda till bättre urval i avelsarbetet. Förhoppningsvis leder vårt arbete till allt bättre förståelse för hundar och deras behov.

hund i infrarött

(mer information och bilder finns på vår engelska sida)

Sidansvarig:

Kontakt

Ronald Kröger
Professor
Funktionell zoologi

Telefon: 046-222 05 96
E-post: Ronald [dot] Kroger [at] biol [dot] lu [dot] se