Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Mikrobiologisk ekologi

Det mesta av vår planets oupptäckta biologiska mångfald finns i jorden och vi vet väldigt lite om den. Vår forskning handlar om att ta reda på mer.

Markens mikroorganismer

Den levande floran och faunan i jorden återvinner näringsämnen, producerar och konsumerar gaser som påverkar klimatet globalt och förstör föroreningar. Floran och faunan i jorden bearbetar skräp och kan användas för biologisk bekämpning av skadedjur.

Mikroorganismer, inklusive bakterier och svampar, är nyckelfaktorer för att kontrollera och reglera de här processerna.

Svamp, rötter och nematoder

Forskningen i gruppen syftar till att identifiera de mikroorganismer som sköter omsättningen av kol och kväve i jorden. Ett mål är att ta reda på vad som karakteriserar dessa processer och identifiera hur de är reglerade under olika miljömässiga scenarion.

Gruppens huvudfokus är att studera den symbiotiska samverkan mellan svamp och växtrötter. Vi undersöker också det parasitiska samspelet mellan svamp och jordlevande nematoder. Med hjälp av genomik, det vill säga studier av arvsmassa, undersöker vi evolutionen av symbiotiska svampar och parasitsvampar.

Forskargruppen har utmärkta faciliteter för forskning på mikroorganismer i marken. Bland annat har vi växtkamrar, mikroskop och utrustning för kemiska separations- och analysmetoder, både högupplösande vätskekromatografi (HPLC) och gaskromatografi (GC). Hos oss finns Lund University DNA Sequencing Facility.

Sidansvarig:

Kontakt

Anders Tunlid
Professor
MEMEG

Telefon: 046-222 37 57
E-post: Anders [dot] Tunlid [at] biol [dot] lu [dot] se

Adress

Biologiska institutionen/Mikrobiologisk ekologi
Ekologihuset
Sölvegatan 37
223 62 Lund