Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Mikrobiologisk ekologi

I jorden finns mest av vår planets oupptäckta biologiska mångfald och vi vet väldigt lite om den. Den levande flora och faunan i jorden är vital: de återvinner näringsämnen, producerar och konsumerar gaser som påverkar det globala klimatet, förstör föroreningar, bearbetar skräp och kan användas för biologisk bekämpning av skadedjur. Mikroorganismer inklusive bakterier och svampar är nyckelfigurer för att kontrollera och reglera de här processerna.

Vår forskning syftar till att identifiera de mikroorganismer som sköter omsättningen av kol och kväve i jorden, framförallt i skogsjord, karaktärisera processerna och identifiera hur de är reglerade under olika miljömässiga scenarion. Huvudfokus ligger på symbiotisk samverkan mellan svamp och växtrötter. Vi studerar också det parasitiska samspelet mellan svamp och jordlevande nematoder. Med hjälp av genomik och funktionell genomik tittar vi på evolutionen av symbiotiska svampar och parasitsvampar.

Vi har utmärkta faciliteter för forskning på markmikroorganismer, med bland annat växtkamrar, mikroskop, HPLC och GC för analys av lipid biomarkörer, UV och emissionsfluorescens spektrofotometrar. Hos oss finns Lund University DNA Sequencing Facility.

Sidansvarig:

Kontakt

Anders Tunlid
Professor
MEMEG

Telefon: 046-222 37 57
E-post: Anders [dot] Tunlid [at] biol [dot] lu [dot] se

Adress

Biologiska institutionen/Mikrobiologisk ekologi
Ekologihuset
Sölvegatan 37
223 62 Lund