Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Markgruppen

Vårt mål är att bättre förstå betydelsen av alla organismer som lever i och på marken. Vi undersöker hur de samverkar med miljön och påverkar ekologiska processer ovan och under jord.

En röd traktor plöjer upp ett gult fält.
Hur mycket kol som lagras i jordbruksmark beror till stor del på hur jorden brukas. Foto: Håkan Dahlström/Bildhuset

Människans påverkan

I Markgruppen är vi särskilt intresserade av hur olika aktiviteter som vi människor sysslar med påverkar organismer i marken. Vi undersöker vilka effekter som markskötsel leder till. Vi studerar också hur klimatförändringar påverkar markorganismer.

Olika ekosystemtjänster är viktiga för jord- och skogsbruk. Det handlar bland annat om lagring av kol i marken, biologisk bekämpning och näringsämnenas kretslopp. Vi vill ta reda på hur markskötsel och förändringar i klimatet påverkar sådana ekosystemtjänster.

I vår forskning använder vi fältförsök, växthusexperiment och så kallad metagenomik, där vi analyserar arvsmassan hos mikroorganismer i marken.

Flera forskningsprojekt

Ett av Markgruppens nuvarande forskningsprojekt handlar om att ta reda på hur olika jordbruksmetoder påverkar markens förmåga att lagra kol. I ett annat projekt är målet att peka på olika sätt att möta de negativa konsekvenser som klimatförändringar har på jordbruk.

I två separata projekt tar vi vår utgångspunkt i naturen för att hitta lösningar på problem som beror på urbanisering och klimatförändringar. Målet med dessa så kallade naturbaserade lösningar är att kunna möta utmaningar i klimatförändringens spår, men även tillgodose människors välbefinnande och ekonomisk utveckling.

Tiltshiftfoto av en stad med många gröna växter på takterasser och tak.
Naturbaserade lösningar och uppfinningar kan vara framtiden för städer. Foto: Pixabay
Sidansvarig:
Forskare nere i djupt hål

Kontakt

Katarina Hedlund
Professor
Biodiversitet

Telefon:046-222 37 98
E-post: Katarina [dot] Hedlund [at] biol [dot] lu [dot] se