Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Genetik: telomerer och telomeras

Vi söker svar på åldrandets gåta. Vi hoppas också kunna klarlägga den roll enzymet telomeras har vid uppkomsten av cancer.

Telomerer på ändarna av kromosomer hos en fjädermygga

Telomerernas längd styr celldelningen

Kromosomer innehåller i sitt DNA den genetiska information som behövs för att bygga upp hela organismer, till exempel en människa. I forskargruppen intresserar vi oss för kromosomernas båda ändar där de så kallade telomererna finns. På fotot ovan syns de som lysande punkter på en kromosom.

Vi undersöker hur telomererna tillverkas, med ett annat ord syntetiseras, och vilken roll enzymet telomeras har. I exempelvis könsceller förlänger telomeras en kromosoms DNA-molekyl och bidrar därmed till att kromosomen inte blir kortare och att könscellen inte åldras.

I de flesta celler i kroppen finns dock inget aktivt telomeras. Följden blir att kromosomerna blir kortare och kortare för varje gång som cellerna delar sig. Det i sin tur bidrar till att cellerna åldras. Telomerernas längd kan alltså relateras till åldrande. Ju kortare telomerer desto äldre cell. När telomererna nått en kritisk minsta längd får cellen en signal som gör att celldelningen och tillväxten avslutas (se illustrationen längst ner).

Enzym kopplas till cancer

I vår forskning använder vi jästceller eftersom telomererna i jäst liknar dem i mänskliga celler. Tumörceller kännetecknas av att de kan dela sig ett obegränsat antal gånger. I tumörer hittas nästan alltid ett aktivt telomeras som ser till att telomerernas längd är oförändrad.

Vi undersöker om detta telomeras är en förutsättning för att tumörceller ska kunna dela sig om och om igen. Lyckas vi bevisa den roll som enzymet sannolikt har vid uppkomsten av cancer så kan telomeras vara en möjlig måltavla för framtida cancerterapi.

Förkortad telomer

Sidansvarig:

Kontakt

Marita Cohn
Universitetslektor
Molekylär cellbiologi

Telefon: 046-222 72 56
E-post: Marita [dot] Cohn [at] biol [dot] lu [dot] se