Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Flyglabbet

Vi studerar hur djuren gör när de flyger. Vi gör undersökningar både i det vilda och med hjälp av en avancerad vindtunnel.

Photo montage of a bat chasing a moth

Beteendet i luften

I vår forskargrupp fascineras vi av djur som flyger. Vi undersöker olika djurs sätt att flyga, vi intresserar oss för såväl fåglar som fladdermöss och insekter.

Vi försöker hela tiden att ta reda på mer om hur djuren beter sig i luften. Vad gör de för att flygningen ska bli så kostnadseffektiv som möjligt. Helt enkelt, hur använder de sin flygförmåga för att maximera flykten i luften samtidigt som de hushållar med sin energi.

Vi är också intresserade av hur djur som flyger har utvecklats evolutionärt. Bland annat försöker vi förstå hur evolutionen har påverkat deras beteende i luften.

I vindtunneln fångas flykten

I vår vindtunnel låter vi djuren flyga under väl kontrollerade former. Vindtunneln är utrustad med högteknologi som gör att vi kan studera aerodynamik och kinematik, det vill säga hur kroppen rör sig utan hänsyn till varför den rör sig på just det sättet.

Bland annat använder vi så kallad flödesvisualiseringsteknik. Tekniken hjälper oss att fånga luftens rörelser bakom ett flygande djur. Höghastighetskameror gör att vi kan fotografera djurets rörelser när det flyger inne i vindtunneln. Vi kan dessutom mäta krafter med hjälp av en aerodynamisk våg.

Resultaten från experimenten i vindtunneln hjälper oss att bättre förstå fåglars flykt i det vilda och hur de klarar av att migrera så långt som de gör. Våra forskningsrön kring flygteknik och aerodynamik kan få betydelse inom tillverkningsindustrin i framtiden.

Långörad fladdermus, Plecotus auritus
Långörad fladdermus, Plecotus auritus. Foto: Anders Hedenström
Sidansvarig:

Kontakt

Anders Hedenström
Professor, KVA Särskild forskare
Evolutionär ekologi

Telefon: 046-222 41 42
E-post: Anders [dot] Hedenstrom [at] biol [dot] lu [dot] se