Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Feromongruppen

kemisk ekologi hos insekter
Vi undersöker hur insekter använder dofter och smaker för att hitta föda, hitta en partner att para sig med eller ett lämpligt ställe att lägga ägg på.

feromongruppen i fält

Kemiska signaler i insekternas värld

I Feromongruppen försöker vi besvara frågor som rör hur kemiska signaler (dofter och smaker) fungerar. Vilka beteenden väcker de och hur samverkar och samspelar de med andra signaler, såväl i omgivningen som inuti kroppen.

Vi studerar således hur dofter och smaker fungerar morfologiskt, fysiologiskt, beteendemässigt och ekologiskt. Vi undersöker också hur de kemiska signalerna har utvecklats såväl evolutionärt som genetiskt.

Vi undersöker också hur våra forskningsresultat kan användas i praktiken. Ett exempel på användningsområde är bekämpning av skadeinsekter, ett annat att hitta hotade eller sällsynta insektsarter.

Skräddarsydd kommunikation

Feromoner består av kemiska substanser. Signalerna som skickas ut används av individer inom en art för att kommunicera med andra individer inom samma art. Beroende på vilka substanser det rör sig om påverkas de andra individerna på olika sätt. Exempelvis kan det handla om att locka till sig en partner.

Eftersom feromoner oftast är artspecifika går det att skräddarsy signaler som bara har effekt på en viss art av skadeinsekter. Därmed minimeras risken att påverka andra arter. Med hjälp av syntetiska feromoner som efterliknar honors feromoner när de vill para sig går det exempelvis att lura hannar av samma art. På så vis kan skadeinsekters reproduktion begränsas.

Det finns också andra kemiska signaler än feromoner. Ett exempel är växternas dofter som signalerar till insekter. Signalen kan bland annat vara att här finns en bra plats att lägga ägg på eller att det finns föda att hitta. De kemiska signaler som blommor sänder ut hjälper pollinerande insekter.

Feromongruppen
Feromongruppen på Bjärsjölagårds slott. Foto: Erling Jirle 26 sept 2019.

Från vänster till höger: Erling Jirle, Twinkle Biswas, Yihan Xia, Jette Knudsen*, Erika Tóth, Xiaoqing Hou, Christer Löfstedt, Rebecca Roberts, Marie Dam, Olle Anderbrant, Hong-Lei Wang, Glenn Svensson, Bao-Jian Ding, Jothi Kumar Yuvaraj och Martin AnderssonSaknas på fotot: Dan-Dan Zhang och Daniel Powell. (*tidigare medarbetare).

Våra senaste artiklar

Pheromone group publications at Lund University Publications, LUP, from 2000–now

Sidansvarig:

Kontakt & adress

Kontakt:
Christer Löfstedt
Professor
Telefon: 046-222 93 38
E-post: Christer [dot] Lofstedt [at] biol [dot] lu [dot] se

Olle Anderbrant
Professor, Enhetschef för Funktionell zoologi
Telefon: 046-222 49 97
E-post: Olle [dot] Anderbrant [at] biol [dot] lu [dot] se

För leveranser:
Feromongruppen
Ekologihuset
Naturvetarvägen 6A
223 62 Lund
Kontaktperson: Erling Jirle, Labbchef
Telefon: 046-222 49 99
E-post: Erling [dot] Jirle [at] biol [dot] lu [dot] se

Våra forskningsprojekt

För närmare presentation av våra forskningsprojekt,

se våra engelska projektsidor