Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Djurens navigation

Vi som forskar här i laboratoriet delar nyfikenheten på och intresset för hur djur gör när de flyttar och orienterar sig på resan. Forskningen fokuserar på ekologin och evolutionen bakom djurens flyttningsresor.

Infångade fåglar släpps.
Fåglar släpps för att påbörja sin långa resa över hav och land. Foto: Aron Hejdström

Förflyttningar i tid och rum

Vi undersöker hur djur har utvecklat förmågan att navigera och orientera när de flyttar. Vi studerar hur de tajmar dessa förflyttningar, ibland över mycket stora avstånd, så att de görs när tidpunkten är mest gynnsam, exempelvis vad gäller väder, vind eller tillgången på föda.

Bland annat använder vi olika spårningstekniker när vi studerar enskilda fåglar. Genom dessa tekniker samlar vi information som lär oss att förstå hur fåglarna anpassar sig till olika utmaningar som de möter när de flyttar. Vissa arter flyttar så långt som till södra Afrika på hösen för att, när våren nalkas i norra Europa, flytta tillbaka.  

Experiment och jämförelser

Vi fokuserar på hur fåglar hanterar tid och rum i sina inre förflyttningsprogram och vi undersöker vilka faktorer som ligger bakom olikheter och variationer i fenotyper.

Vi studerar individuella fåglar i laboratoriet och i det vilda. Vi använder oss av experiment och jämförelser när vi undersöker deras fysiologi, beteende och hur de presterar under sina förflyttningar.  

En liten datalog fästs på fågelns rygg.
Som en liten ryggsäck. Fågeln förses med en liten datalog som hjälper forskaren att samla information. Foto: Aron Hejdström
Sidansvarig:
En hand håller en fågel med en datalogger på ryggen.
Redo att släppas fri. Foto: Aron Hejdström.

Intresserad av hur djur navigerar?

Är du intresserad av att vara med i forskargruppen Djurs navigation? Kontakta Susanne Åkesson.

Susanne Åkesson
Professor
Evolutionär ekologi

Telefon: 046-222 37 05
E-mail: Susanne [dot] Akesson [at] biol [dot] lu [dot] se