Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Akvatisk ekologi

Vi arbetar med akvatiska system och undersöker förutsättningarna för olika organismer som lever i vatten.

En fiskare står och fiskar med ryggen åt kameran.
Foto: Jerker Vinterstare

Från klimat till gener

På Akvatisk ekologi sysslar vi med allt från ekosystem i små bäckar och dammar till livets förutsättningar i stora sjöar och i världshaven. Vi undersöker såväl molekyler som stora, komplexa ekosystem. Ett mål är att hitta svar på hur klimatförändringar påverkar fiskar, växter och andra organismer som lever i vatten. Vilka faktorer kan leda till att ett system ersätts av ett annat?

Vi letar efter förklaringar till varför olika varelser beter sig på ett visst sätt. Går svaren att hitta i generna eller är det andra förklaringar som styr beteendet? Ett område som vi studerar är samspelet mellan predatorer och bytesdjur.

Människans påverkan

Evolution och hur vattenlevande arter uppstår och utvecklas är ett annat fält som vi arbetar med. Vilka förutsättningar krävs för biologisk mångfald?

Vi undersöker hur bekämpningsmedel påverkar vatten och livet i vatten. Bland annat studerar vi om bekämpningsmedel har effekt på fiskarnas inre organ och nervsystem. Vad krävs för att ett fiske ska kallas hållbart? Är hållbart fiske en förutsättning för att arter inte ska bli utrotade?

Två forskare är i en roddbåt och tar prover.
Foto: Jerker Vinterstare
Sidansvarig:

Kontakt

Christer Brönmark
Professor
Akvatisk ekologi

Telefon: 046-222 37 02
E-post: Christer [dot] Bronmark [at] biol [dot] lu [dot] se

Adress

Akvatisk ekologi
Ekologihuset
Sölvegatan 37
223 62 Lund