Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skriva och publicera

Biologibiblioteket kan hjälpa dig med frågor som rör vetenskapligt skrivande, referenshantering och publicering.

Skrivande och källanvändning

Vill du lära dig mer om skrivande, både inom och utanför akademin, samt vilka källor som är lämpliga att använda i olika typer av texter? Läs gärna i vår biblioteksguide om skrivande och källor.

Ska du skriva en litteraturöversikt, antingen som examensarbete eller som del av en kurs? Läs gärna i vår biblioteksguide för hur du skriver en systematisk litteraturöversikt eller boka en tid för rådgivning med någon av bibliotekarierna.

Referenshantering

Biologiska institutionen förordar att studenter i första hand använder referenshanteringssystemet APA. I vår biblioteksguide läser du hur du refererar med hjälp av APA 7:e upplagan. Vi håller regelbundet workshops i hur du använder referenshanteringsprogrammet EndNote. Lunds universitet har tagit fram en onlinekurs som är öppen för alla, där du kan lära dig mer om EndNote.

Registrera publikationer

De allra flesta nya forskningsartiklar kommer automatiskt in i Lunds universitets forskningsportal. Saknar du några av dina publikationer behöver du själv registrera dem i portalen. Har du frågor om forskningsportalen är du välkommen att kontakta biblioteket. På Medarbetarwebben finns mer information om hur du lägger in information i forskningsportalen genom editeringsgränssnittet LUCRIS.

Information om hur du publicerar en doktorsavhandling finns på naturvetenskapliga fakultetens webbsida. Examensarbeten ska registreras i databasen LUP Student Papers .

Open Access

Lunds universitet uppmanar sina forskare att publicera Open Access i möjligaste mån, för att öka forskningens synlighet, användning och genomslag. På universitetsbibliotekets sidor om Open Access kan du äsa mer om forskningsfinansiärernas krav och vilket stöd det finns för publiceringsavgifter. Lunds universitet har också et sökverktyg där du kan söka på en tidskrift för att får eda på om publiceringsavgiften för Open Access finansieras helt eller delvis genom ett förlagsavtal. Kontakta gärna Biologibiblioteket om du har frågor om Open Access.

Forskningsdata

Behöver du hjälp med att skapa en datahanteringsplan erbjuder Lunds universitet verktyget DMPRoadmap. Biblioteken vid Lunds universitet har en sida om forskningsdata där du kan läsa mer om publicering av forskningsdata. Du är välkommen till biblioteket med dina frågor kring datahantering och datapublicering.

Bibliometri

Biologibiblioteket kan utföra vissa typer av bibliometriuppdrag i mån av tid. Kontakta oss gärna för att få veta mer.

Bildanvändning

Att använda sig av andras bilder kan vara snårigt när det gäller upphovsrätt. Behöver du en bild rekommenderar vi därför att du först letar i bilddatabasen Britannica ImageQuest. Alla bilder i denna databas får användas av studenter och forskare vid Lunds universitet i pedagogiska sammanhang (till exempel i studentarbeten och undervisning).

Britannica ImageQuest

Öppettider

Tills vidare har informationsdisken på Biologibiblioteket öppet måndag till fredag mellan 10–12 och 13–15.

Du får inte gå in i biblioteket, istället hjälper bibliotekspersonalen dig med alla förfrågningar från infodisken.

Du är alltid välkommen att mejla dina frågor till biologibiblioteket [at] science [dot] lu [dot] se. Vi svarar på frågor under normal arbetstid.

Kontakt

Telefon: 046 222 38 12
Hämtställe: 50
E-post: Biologibiblioteket [at] science [dot] lu [dot] se
Adress: Sölvegatan 37, 223 62 Lund

Bibliotekskod (sigel) i Libris: Lbio

Lunds universitets biblioteks gemensamma webbplats