Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Publicering

Open Access

Open access (OA) innebär att forskningsresultat publiceras så att de är fritt tillgängliga på webben. Det finns två "vägar" till OA, den "gyllene vägen" genom att publicera sig i en OA-tidskrift och den "gröna vägen" genom att deponera en version av en fulltextkopia i ett öppet arkiv. I Lunds universitets publiceringspolicy uppmanas forskare att publicera OA i möjligaste mån, för att öka forskningens synlighet, användning och genomslag. Flera stora forskningsfinansiärer har också som krav att du ska publicera forskningsresultat på ett sådant sätt att de är fritt tillgängliga för alla.

Användbara länkar om Open Access

Ekonomiskt stöd till OA-publicering

Som corresponding author affilierad till LU kan du få olika typer av ekonomiskt stöd av universitetet för Open Access-publicering. Väljer du en tidskrift som är helt och hållet Open Access, får du som regel 50% av publiceringskostnaden betald (för tillfället är det 100%!). Ansök om bidraget via detta formulär: https://lup.lub.lu.se/apcform.

Utöver detta har universitetet avtal med flera vetenskapliga förlag vilket innebär att du inte behöver betala någon publiceringskostnad alls, bland annat Springer, Elsevier, Cambridge University Press, Oxford University Press, Wiley samt Taylor & Francis. Läs mer om de olika avtalen här: https://www.ub.lu.se/publicera/open-access/oa-publicering/forlagsavtal.

Publicering av forskningsdata

Lunds universitets bibliotek arbetar för närvarande med att skapa en infrastruktur för stöd till forskare vid publicering av forskningsdata, läs mer på denna sidan.

Om du behöver hjälp med att skapa en datahanteringsplan erbjuder LU följande verktyg: DMPRoadmap

Du är välkommen till biblitoeket med dina frågor kring datahantering och datapublicering.

LUP - Lunds universitets publiceringsdatabaser

Akademiskt skrivande och referenshantering

Sidansvarig:

Kontakt publicering

Open Access

Frida Rosengren
frida [dot] rosengren [at] biol [dot] lu [dot] se
076-803 22 19

Forskningsdata & bibliometri

Anja Ödman
anja [dot] odman [at] biol [dot] lu [dot] se
076-139 17 01

LUCRIS

Johnny Jönsson
johnny [dot] jonsson [at] biol [dot] lu [dot] se
076-762 00 42

Övriga frågor

Biblioteksdisken
046-222 38 12
Biologibiblioteket [at] biol [dot] lu [dot] se

UB: Vetenskaplig kommunikation

publicera [at] lub [dot] lu [dot] se