Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Låna och komma åt

Biologibiblioteket ger service till studenter, lärare, forskare och övriga anställda vid biologiska institutionen och Centrum för miljö- och klimatvetenskap. Biblioteket är även öppet för andra låntagare som behöver information och litteratur inom de biologiska ämnesområdena. Genom biblioteket får du tillgång till tryckta och digitala böcker, tidskrifter och databaser.

Lånekort

Studenter och anställda använder LU-kortet som lånekort. Aktivera det som lånekort genom att logga in i vår bibliotekskatalog LUBcat. Därefter behöver du fylla i låntagarkategori och hembibliotek. Övriga personer ansöker om lånekort i biblioteksdisken. Glöm inte att ta med giltig fotolegitimation.

Lånetider och omlån

Lånetiden för böcker från biologibiblioteket är 28 dagar, om ingen står i kö på boken blir lånet automatiskt förnyat ytterligare 28 dagar. Lånetiden för student-bestämningslitteratur är kortare, 14 dagar, utan omlån. Tidskrifter och referenslitteratur lånas inte ut, men kan läsas i biblioteket.

Kurslitteratur

Senaste upplagan av kurslitteraturen finns alltid i två referensexemplar i biblioteket som du kan låna inom huset över dagen, i vissa fall finns äldre upplagor tillgängliga för hemlån. På Lunds universitets studentsidor kan du läsa mer om hur du får tag på kurslitteratur.

Kurslitteratur (på Lunds universitets studentsidor)

Fjärrlån

Om en bok eller artikel inte finns på något av biblioteken vid Lunds universitet kan vi låna in den åt dig från ett annat bibliotek. Biologibiblioteket hanterar fjärrlån för studenter och anställda inom biologi och miljövetenskap. Du hämtar och lämnar tillbaka fjärrlånade böcker på Biologibiblioteket. För ytterligare information se våra lånevillkor.

Innan du ber om ett fjärrlån, kontrollera först i Lunds universitets bibliotekskatalog LUBcat eller den nationella bibliotekskatalogen Libris att boken/tidskriften inte redan finns vid något av biblioteken vid Lunds universitet. Om den inte finns, fyll i Lunds universitets bibliotekens formulär för fjärrlånebeställning. I regel kostar fjärrlån dig ingenting, biblioteket betalar. Undantaget är ifall vi behöver skicka efter en bok från ett land utanför Norden.

Inköpsförslag av nya böcker & tidskrifter

Hittar du inte det du letar efter? Kom med ett inköpsförslag. Biologibiblioteket tar gärna emot förslag på nya böcker och tidskrifter.

Ansvarig för tidskrifter: Johnny Jönsson Johnny [dot] Jonsson [at] science [dot] lu [dot] se
Ansvarig för bokinköp: Frida Rosengren Frida [dot] Rosengren [at] science [dot] lu [dot] se

Åtkomst till e-resurser utanför campus

För att få tillgång till Lunds universitets licensierade elektroniska resurser utanför campus finns det två alternativ:

  1. Lägg till http://ludwig.lub.lu.se/login?url= före länkadressen till sidan du vill komma åt, till exempel artikeln eller sökverktyget. Du kommer då att få upp en inloggningssida där du kan logga in med ditt LUCAT-ID eller studentkonto för att få tillgång till resursen. Alla länkar från Biologibibliotekets webbsidor och bibliotekskatalogen LUBsearch inkluderar redan detta.
  2. Koppla upp dig med ett VPN ("Virtual Personal Network") på din laptop eller hemdator. På Lunds universitets supportsidor om VPN finns instruktioner om hur du gör.

Lunds universitets supportsidor om VPN

Öppettider

Tills vidare har informationsdisken på Biologibiblioteket öppet måndag till fredag mellan 10–12 och 13–15.

Du får inte gå in i biblioteket, istället hjälper bibliotekspersonalen dig med alla förfrågningar från infodisken.

Du är alltid välkommen att mejla dina frågor till biologibiblioteket [at] science [dot] lu [dot] se. Vi svarar på frågor under normal arbetstid.

Kontakt

Telefon: 046 222 38 12
Hämtställe: 50
E-post: Biologibiblioteket [at] science [dot] lu [dot] se
Adress: Sölvegatan 37, 223 62 Lund

Bibliotekskod (sigel) i Libris: Lbio

Lunds universitets biblioteks gemensamma webbplats