Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Bengt Hansson

Professor

Könskromosomer och artbildning

Jag doktorerade vid Lunds universitet 2003. Därefter fick jag ett Marie Curie fellowship och en tjänst som postdoc vid University of Edinburgh. Jag återvände till Lund 2006.

Sedan 2017 är jag professor i evolutionsbiologi vid biologiska institutionen. Jag är PI (Principal Investigator) i forskargrupperna Könsskillnadernas genetik och Molekylär ekologi och evolution. Jag är också PI vid Linnéprojektet CAnMove.

Min forskning följer två huvudspår: könskromosomer och artbildning. Könskromosomer och deras gener kodar för skillnader mellan hanar och honor. Jag och forskargruppen studerar könskromosomernas evolution.

Anpassningens betydelse

Inom artbildningen intresserar jag mig särskilt för ekologisk artbildning och undersöker vilken betydelse som anpassning till olika miljöer har för processen när arter bildas. Bland annat forskar jag på isolering och hur isolering påverkar artbildning. Hybridisering är ett annat område som jag studerar.

I min forskning använder jag populationsgenetik, kvantitativ genetik och populationsgenomik.

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Sidansvarig:
Bengt Hansson
E-post: bengt [dot] hansson [at] biol [dot] lu [dot] se

Professor

MEMEG

+46 46 222 49 96

+46 70 991 68 96

E-C211

Sölvegatan 37, Lund

50

Forskargrupp

Doktorander och postdocs

Huvudhandledare

Biträdande handledare

Postdocs