Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Johannes åter på listan över mest citerade forskarna

Man med hatt ute i skogen med en jordtova i händerna. Foto.
Johannes Rousk har än en gång listats som en av världens mest citerade forskare. Foto: Kathrin Rousk

Fyra forskare vid Lunds universitet finns med på 2021 års lista över högt citerade forskare som varje år sammanställs av Clarivate, företaget bakom Web of Science. I sin helhet rymmer listan drygt 6600 forskare från hela världen som visat betydande inflytande inom sitt forskningsfält genom publiceringen av flera artiklar med omfattande citeringar under det senaste decenniet.

På Clarivate lista med över 6 600 framstående forskare finns runt 50 från svenska universitet och institutioner. Utifrån publiceringar i högt rankade tidskrifter och antal citeringar listas forskare
Det är ”Clarivates Highly Cited Researchers List” som utifrån publiceringar i högt rankade tidskrifter och antal citeringar rankar de forskare som stått för mest betydelsefull påverkan inom sina respektive fält det senaste decenniet.

Analysen som ligger till grund för rankingen är gjord av experter på bibliometri vid Clarivates Institute for Scientific. Totalt finns 6 602 forskare från drygt 70 länder med på listan. Som underlag har Clarivate använt databasen Web of Science och utgått från 21 olika vetenskapliga fält samt tvärvetenskap.

De fyra lundaforskare som finns med på listan är Johannes Rousk, Oskar Hansson, Sara Linse och Niklas Mattsson-Carlgren.

Man med ryggsäck med spade som sticker upp. Foto.
Johannes Rousk. Foto: Lettice Hicks

Johannes Rousk, professor i markmikrobiologi:

– Tillsammans med studenter, doktorander, postdocs, gästforskare och kollegor bedriver vi i min grupp nyfiket grundforskning om hur den mikrobiologiska ekologin påverkas av miljö- och klimatförändringar, och de konsekvenser detta får för de mikrobiella processer som driver markens biogeokemi. Naturligtvis är antalet citeringar inte det enda måttet på genomslag, men det är fantastiskt bekräftande att se att våra forskningsresultat uppmärksammats och fått en så bred och bestående användning. Kul!

Länk till Johannes Rousks profil i forskningsportalen.

 

Man med glasögon. Foto.
Oskar Hansson.

Oskar Hansson, professor i neurologi vid enheten för klinisk minnesforskning:


– Jag är mycket tacksam för att vår forskning uppmärksammas internationellt, och jag tycker att det är extra roligt att tre av de fyra högciterade forskarna på Lunds universitet fokuserar på Alzheimers sjukdom och dessutom jobbar tillsammans i universitetets strategiska forskningsområde inom neurovetenskap, MultiPark.

Länk till Oskar Hanssons profil i forskningsportalen

 

Kvinna i lila kläder. Foto.
Sara Linse. Foto: Johan Joelsson

Sara Linse, professor vid biokemi och strukturbiolog:


– Jag forskar inom Alzheimers sjukdom som är ett ganska hett område. Just nu sitter jag i en panel för Europeiska forskningsrådet där vi är tydligt anmodade att utvärdera innehållet i forskningen snarare än citeringar. Men det är förstås kul att veta att någon läser våra artiklar och finner intressanta resultat i dem.

 


Länk till Sara Linses profil i forskningsportalen. 

 

Man med mörka kläder. Foto.
Niklas Mattsson-Carlgren. Foto: Kennet Ruona

Niklas Mattsson-Carlgren, universitetslektor vid enheten för klinisk minnesforskning:


– Det är såklart väldigt roligt både för mig och vår forskargrupp att vi har fått så mycket genomslag. Rankingen är ett kvitto på att det vi gör på Lunds universitet  inom Alzheimerforskning och annan neurovetenskap är betydelsefullt. Jag vill också passa på att uttrycka tacksamhet till universitetet och fakulteten för de möjligheter som jag fått till forskning här. Jag hoppas och tror att Lunds universitet kommer fortsätta satsa för att vara fortsatt ledande inom neurovetenskap.

Länk till Niklas Mattsson-Carlgrens profil i forskningsportalen

 

Läs mer om Clarivates analysmetod och 2021 års fullständiga lista över världens mest citerade forskare: https://recognition.webofscience.com/highly-cited/2021/methodology/