Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fotograferande biolog vann internationell bildtävling

Närbild på fluga som infekterats av parasitsvamp. Bild.
Vinnarbilden ”The story of a conquest” visar hur en parasitsvamp bryter fram ur kroppen på en infekterad fluga i den peruanska skogen Tambopata. Foto: Roberto García Roa.

Roberto García Roa, postdoktor vid biologiska institutionen, drog längsta strået när Springer Natures fototävling BMC Ecology and Evolution avgjordes.

Roberto, grattis till priset, hur känns det att vinna en så här prestigefylld tävling?
– Tack! Det är en sann ära. För mig är fotografi och vetenskap två enastående vägar för att förstå naturen omkring oss. Det är fantastiskt när de kan flätas samman som i den här tävlingen.

Berätta mer om priset!
BMC Ecology and Evolution hjälper fotografer att visa upp sitt arbete, vilket kan vara särskilt viktigt när bilderna handlar om organismer, eller ämnen som inte är särskilt publikfriande. I mitt fall handlar det om den underbara interaktionen mellan den så kallade zombiesvampen och dess värdar.

Hur kommer priset att påverka dig som fotograf och forskare tror du?
– Mitt arbete fokuserar på två världar – vetenskap och fotografi – där avslag är regeln. Priset uppmuntrar mig att fortsätta arbeta hårt på båda arenorna. Utan tvekan kommer det att hjälpa mig i både pågående och framtida projekt.

Berätta mer om din nuvarande forskning!
– Mitt arbete fokuserar på att förstå hur ekologiska och evolutionära faktorer formar kritiska processer för biologisk mångfald. Den 1 september påbörjar jag en tvåårig postdoktorperiod i Lund inom ramen för EU:s mobilitetsprogram Marie S Curie Activities. Jag kommer att arbeta i en forskargrupp med Tobias Uller och Nathalie Feiner. Vi ska arbeta med murödlor och hur deras färgmönster evolverat genom årtusendena.

Kommer du att använda kameran mycket under projektet i Lund?
– Ja. Murödlorna är mycket visuella och färgglada. Så här finns det stora möjligheter att kombinera vetenskap och fotografi.

Ja, hur fungerar det rent praktiskt att kombinera fotografi och vetenskap?
– Vetenskap hjälper till att förklara vad du ser i naturen. Fotografi har ett unikt internationellt språk som kan användas för att kommunicera på ett enkelt och ofta väldigt känslosamt sätt. När dessa fält kombineras blir resultatet mycket starkare än de enskilda delarna.

Roberto García Roas webbplats kan du se ett urval av hans bilder.

Text: Johan Joelsson.