Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Biolog vann stor internationell fototävling

Groda i närbild. Foto.
Den vinnande bilden föreställer en sällsynt lövgroda vars ögon lyser i mörkret som två nästan hypnotiska juveler. Foto: Roberto García-Roa.

Roberto García-Roa, postdoktor vid biologiska institutionen, har vunnit ännu ett prestigefullt fotopris. Den här gången är han totalvinnaren av “Capturing Ecology”, British Ecological Societys fototävling.

Grattis Roberto! Vad betyder den här utmärkelsen för dig?
– Det är speciellt! För det första länkar den två kraftfulla allierade – vetenskap och fotografi. De är förmodligen två av de bästa verktygen vi har för att förklara varför och hur världen, och särskilt naturen, fungerar som de gör. För det andra avslöjar mina två bilder – en som totalvinnare och den andra som vinnare av kategorin ”Ecology in action” – två viktiga bevarandefrågor. Förhoppningsvis hjälper bilderna till att sprida budskapet bakom dem.

Berätta om den vinnande bilden!
– Som två fyrar i mörkret verkar de slående ögonen på en Helenas lövgroda (Osteocephalus helenae) lysa i mörkret. Helenas lövgrodor inte är kanske inte speciellt vackra, eftersom de inte har iögonfallande och överraskande färger eller mönster. Men när de är upplysta dyker två stora, nästan hypnotiska juveler upp. Denna art finns i Sydamerika och bilden är ett resultat av lycka eftersom den aldrig observerats i det stora området av den peruanska biologiska stationen Fauna Forever i Tambopata, och ändå dök flera av dessa individer upp i omgivningen inom loppet av en vecka. Varför denna art aldrig har hittats i området är fortfarande oklart, och det bekräftar vikten av att genomföra periodiska studier för att identifiera arterna i en region – särskilt på platser där deras biologiska mångfald är hotad på grund av mänsklig expansion eller fragmentering av livsmiljöer.

Du skickade också in ett foto som vann i kategorin Ecology in Action?
– Ja, den föreställer en GPS-märkt hona av Bonellis örn som dog av en elstöt. Hon föddes i Spanien 2015 och märktes med en GPS-solsändare för att låta forskare spåra hela hennes liv. 2021 larmade GPS:en att hon var orörlig för länge. Hon hade dött av en elstöt. GPS:en hjälpte forskare och myndigheter hitta vilka kraftledningar som Bruma besökte innan hon dog. Detta var avgörande för att modifiera dem för att undvika att andra djur drabbades av samma öde. En kritisk åtgärd eftersom mer än 300 000 fåglar i Spanien dör av elstötar varje år.

Död fågel med GPS-sändare. Foto.
Hökörnhonan ”Bruma” ligger död på marken efter att ha fått en elstöt av elledningarna som syns i bakgrunden. Foto: Roberto García-Roa

Berätta mer om hur du kombinerar din forskning med ditt fotointresse!
– Jag tycker att vetenskap och fotografi är en underbar blandning. Det låter dig förstå och avslöja världen omkring dig. Vetenskapen fördjupar sig i en fråga och fotografi hjälper till att översätta den till en bred publik. Fotografi hjälper mig att bildsätta några av de beteenden och processer jag studerar och vetenskapen ger solida förklaringar för att sätta många av de biologiska händelser jag bevittnar i naturen i ett sammanhang.

Två insekter som bråttas. Foto.
Vem jagar vem? Bilden är nominerad till ännu ett fint fotopris. Foto: Roberto García-Roa

Förutom att vara den vinnaren av British Ecological Societys fototävling 2022 kommer ett annat av Robertos foton vara med bland utvalda bilder i kategorin People's Choice i Wildlife Photographer of the Year – den största naturfototävlingen i världen, arrangerad av Natural History Museum i London. Vi önskar honom såklart stort lycka till!

Läs mer om fototävlingen på British Ecological Societys webbplats.