Unik fältstudie visar att vilda bin far illa av växtskyddsmedel

Maj Rundlöf och hennes kollegor har undersökt hur växtskyddsmedlen neonikotinoider påverkar både vilda bin och honungsbin. De sistnämnda klarar av att bli utsatta för medlen medan vilda bin blir mycket negativt påverkade.
Ett honungsbi pollinerar en rapsblomma
Honungsbi. Foto: Albin Andersson

I en artikel i senaste Nature har Maj Rundlöf och hennes kollegor visat hur vilda bin blir negativt påverkade av växtskyddsmedel. Det är allvarligt då vilda bin är viktiga för pollineringen av grödor. Studien visar att det finns behov av nya sätt att utvärdera risker i samband med att nya växtskyddsmedel blir godkända.

På Lunds universitets centrala sidor kan du läsa hela nyheten och även se en film om undersökningen.