Sylvie tog emot stipendium av kungen

Sylvie Tesson vid biologiska institutionen har tagit emot ett stipendium från Anna-Greta och Holger Crafoords fond hos Kungliga Vetenskapsakademien, KVA. Stipendiet delades ut av kungen vid en ceremoni i Stockholm den 24 maj.
Sylvie Tesson med fyra andra forskare vid stipendieceremonin. Kungen till höger.
Sylvie Tesson (mitten) vid ceremonin i Stockholm. Foto: Giuseppe Bianco

– Jag fick veta det här i mitten av april. Självklart är jag jätteglad, säger Sylvie Tesson.

Stipendiet är på 100 000 kronor. Pengarna ska hon använda i sin forskning på biologiska institutionen. Forskningsprojektet har titeln ”Studier av iskärnbildning i luftburna mikroalger och dess påverkan på klimatförändringar”.

Det handlar om att hur mikroalger sprids och vilka konsekvenserna blir. När mikroalgerna utsätts för temperaturer under 0°C bildar vissa av dem iskärnor som bidrar till molnbildning och nederbörd. Därmed kan de och andra mikroorganismer i atmosfären fällas ut i nya miljöer där de kan växa till sig.

Sylvie Tesson.
Sylvie Tesson. Foto: Giuseppe Bianco

– Vi vet ännu inte vilka molekyler som bidrar till att mikroalgerna kan bilda iskärnor. Vi vet heller inte vilka konsekvenserna faktiskt blir för den omgivande miljön när algerna sprids så här och vilken betydelse processen har för klimatförändringen. Det är det som jag ska ta reda på, säger Sylvie Tesson.