Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Studenter avslöjade köttblandningar på matfestival

Vissa kötträtter som serverades under matfestivalen i Lund första veckan i april innehöll delvis annat kött än utlovat. Bakom avslöjandet står studenter vid biologiska institutionen.
Skylt med skrivna maträtter vid ett stånd på Mårtenstorget.
Studenterna tog prover på kött från olika matställen. Här en skylt vid ett av matfestivalens stånd. Foto: Hampus Andersson

Att provta och analysera kött har i flera år varit ett moment i kursen molekylär genetik. Allan Rasmusson som ansvarar för kursen skickade därför sina studenter till Mårtenstorget och matfestivalen. På plats köpte de krokodilburgare, nötfärsnachos, krakauerkorv, kalkonmackor och köttpiroger. Innan studenterna åt upp maten tog de dubbla prover på köttsorterna.

Tillbaka på institutionen isolerade studenterna mitokondrie-DNA ur köttet och placerade det på en yta med DNA från olika djurarter för att kontrollera överensstämmelser. Analyssvaren visade att några rätter innehöll kött som inte redovisades för kunderna vid festivalens matstånd.

Blandat med nötköttet i nötfärsnachon fanns fläskkött och i krokodilburgaren fanns nötkött. När tidningen Sydsvenskan konfronterade ansvarig för festivalen ändrades uppgiften för krokodilburgaren snabbt till ”55 procent krokodil, 45 procent högrev”. Tidningen skriver också att blandfärsen som användes till nötfärsnachon togs bort och att ny ren nötfärs köptes in.

Analyssvaren för övriga provtagna rätter var mindre kontroversiella: köttet i köttpirogerna var fläskkött, kalkonmackan innehöll kalkonkött och krakauerkorven kalkon- och fläskkött. Studenterna tog dubbla prover på samtliga rätter utom krakauerkorven som testades en gång.

Senaste nyheter

2020-03-06

Ovanligt mönster bland flyttfåglar saknar förklaring

Ovanligt mönster bland flyttfåglar saknar förklaring
2020-03-04

Forskare avslöjar nytt sinne hos hundar

Forskare avslöjar nytt sinne hos hundar
2020-03-03

Kärnfamiljsuppfostran i grupp – en evolutionär lyckträff för fåglar

Kärnfamiljsuppfostran i grupp – en evolutionär lyckträff för fåglar
2020-02-27

Edith är framtidens forskningsledare

Edith är framtidens forskningsledare
2020-02-06

Mask i hjärnan hos ödleembryon

Mask i hjärnan hos ödleembryon