Spottspindel påträffad i Sverige

I Sverige finns cirka 735 olika spindelarter. Hittills har arterna fördelats på bara 37 familjer, men nu har spindelfamilj nummer 38 påträffats. Fyndet gjordes hemma hos spindelforskaren Mikael Sörensson i hans lägenhet i Lund.
Spottspindel, Scytodidae thoracica.
En spottspindel, och därmed en helt ny spindelfamilj för Skandinavien, har upptäckts i Lund. Foto: Mikael Sörensson

– I Sverige hittar vi nya spindelarter kanske en eller två gånger per år, men att forskare upptäcker en helt ny familj är mycket ovanligt, säger entomologen Mikael Sörensson, verksam vid biologiska institutionen vid Lunds universitet.

Det var i början av april som Mikael Sörensson upptäckte den halvcentimeterstora spottspindeln i sin egen lägenhet. Om det varit en mindre spindelintresserad person som sett spottspindeln hade den förmodligen inte ens noterats. Men nu kan den räknas in som spindelfamilj nummer 38 i Sverige.

Första fyndet i Skandinavien

Spottspindlar har sex ögon till skillnad från de flesta andra spindlar som har åtta ögon. Den har svarta fläckar och långa ben. Tidigare har den påträffats på andra kontinenter samt i södra och mellersta Europa och i Danmark har. Mikael Sörenssons fynd är det första på den skandinaviska halvön.

Spottspindlar väver inte nät för att fånga sina byten. Istället skjuter de ut två giftiga och klibbiga trådar via käkarnas giftkanaler.

Gifttrådarna sprejas i ett sicksackmönster över små insekter, sedan ger spottspindeln bytet ett nådabett och spinner in det i en kokong. Spottspindlar är aktiva på natten. Mikael Sörensson beskriver deras jakt som att de i skydd av mörkret smyger sig på sina byten med framsträckta framben. På ungefär en centimeters avstånd skjuter de ut gifttrådarna.

– Men spottspindeln är helt ofarlig för människor, säger Mikael Sörensson.

Liftat till Sverige

Det händer att insekter färdas med vinden, men Mikael Sörensson anser att det är mindre troligt vad gäller spottspindeln eftersom den hittades inomhus. Närheten till Danmark kan vara en förklaring och att spindeln på något sätt liftat till Sverige.

I Danmark sågs spottspindeln senast den 11 april i år. Det första fyndet i Danmark gjordes redan på 1950-talet, men än i dag rör det sig om enstaka fynd, ofta i badrum. Att spottspindeln inte har spritt sig i Danmark tyder enligt Mikael Sörensson på att det finns något som den ogillar på nordliga breddgrader.

"Spindelfolket blir upphetsade"

I Europa känner forskarna till åtta olika arter av spottspindlar. Den art som nått Danmark och nu för första gången Sverige är Scytodes thoracica.

I Sverige finns totalt cirka 735 spindelarter fördelade på 37 familjer. Spotttspindlar, Scytodidae, blir familj nummer 38.

– Spindelfolket blir väldigt glada och upphetsade av ett sådant här fynd, säger Mikael Sörensson.

I Europa finns sammanlagt 63 olika familjer av spindlar. I hela världen finns cirka 42000 arter fördelade på 114 familjer.