Solrosfrön bäst för fåglar vid kyla

När det är kallt är solrosfrön bäst för fåglarna, inte kokosfett. Detta enligt en studie vid biologiska institutionen i Lund.
Talgoxe på en gren.
Studien är gjord på talgoxar och visar att kokosfett, när det är kallt, höjer metabolismen till nivåer som kan leda till för tidig död. Foto: Martin Andersson

Caroline Isaksson har lett studien. Enligt henne är det viktigt att fåglar och andra jämnvarma djur har hög ämnesomsättning när det är kallt. Men kokosfett leder till högre ämnesomsättning än vad som är bra för fåglarna. Så pass hög att det kan skada cellerna och leda till en för tidig död.

Anledningen är att kokosfett är mättat fett och mättat fett höjer ämnesomsättningen.

Är det kallt ute är solrosfrön bättre som fågelmat. Fettet i solrosfrön är omättat och höjer inte ämnesomsättningen.

Caroline Isaksson har gjort studien tillsammans med Martin N Andersson, Johan Nilsson och Jan-Åke Nilsson. De har fångat talgoxar och matat dem med kokosfett alternativt solrosfrön vid olika temperaturer.

Resultaten visar således att solrosfrön är bättre än kokosfett för fåglarna när det är kallt. Däremot är det tvärtom när temperaturen stiger och det blir varmare. Då är kokosfett att föredra.

Resultaten publiceras i en artikel i Journal of Experimental Biology.