Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Randig päls hjälper inte i hettan

Lundabiologen Susanne Åkesson kullkastar teorin att zebran är randig för att hålla sig sval när det är varmt. Den hypotesen stämmer inte visar hon och hennes forskarkollegor från Ungern.
Tunnor på ett fält täckta med olikfärgade pälsimitationer.
Experimentet gjordes med hjälp av tunnor täckta med olikfärgade pälsimitationer. Foto: Gábor Horváth

En av flera teorier om zebran är att ränderna bidrar till svalka. De svarta ränderna blir varmare än de vita partierna och då ska små luftströmmar eller virvlar bildas när varmare luft ovanför mörk päls möter kallare luft ovanför vit päls. Dessa luftströmmar ska enligt hypotesen kyla ner kroppen.

Men så är det inte visar Susanne Åkesson och hennes kollegor i en ny studie som nyligen publicerades i Scientific Reports.

Forskarna fyllde oljefat med vatten och täckte dem med hud och hudimitationer i olika färg: svartvitrandigt, svart, vitt, grått och brunt och placerade faten i solen. Sedan mätte de temperaturen. Varmast blev det i den svarta tunnan, minst ökade temperaturen i den vita tunnan. De randiga och grå tunnorna var likvärdiga. I dessa sänktes inte temperaturen.

– Ränderna fungerar inte som temperatursänkare. De kyler inte ner, säger Susanne Åkesson.

Hon och hennes kollegor presenterade för åtta år sedan en annan teori som går ut på att ljus päls fungerar som ett optiskt skydd mot hästflugor och andra insekter som biter. Bromsarna dras till polariserat ljus, den sortens ljus som uppstår när solljus träffar en mörk yta. Om solstrålarna istället träffar en vit yta uppstår inget polariserat ljus och insekterna lockas inte dit.

För två år sedan belönades Susanne Åkesson, Gábor Horváth och deras forskarkollegor med Ig Nobel Prize för forskningen kring polariserat ljus, bromsar och varför de blodsugande insekterna besvärar mörka hästar mer än de besvärar vita hästar.

Jan Olsson  

Senaste nyheter

2019-12-04

Därför blir vattnet brunt – unik dataserie ger svaret

Därför blir vattnet brunt – unik dataserie ger svaret
2019-12-02

Rekordkromosom hittad i två fågelarter

Rekordkromosom hittad i två fågelarter
2019-11-29

Professorstitel och miljonanslag

Professorstitel och miljonanslag
2019-11-28

Ny studie: Användning av vissa neonikotinoider kan gynna humlor

Ny studie: Användning av vissa neonikotinoider kan gynna humlor
2019-11-27

Guld och pengar till Lundabiologer

Guld och pengar till Lundabiologer