Nya arter när träd klonar sig själva på Gotland

På ett fåtal platser runt Östersjön, på Gotland och i södra Norge finns hybrider mellan rönn och finnoxel som bildats vid olika tillfällen. Nu har forskare från bland annat Lunds universitet konstaterat att dessa mellanformer i sällsynta fall förökar sig på egen hand. Fröplantorna är genetiska kopior av den ursprungliga hybriden och kan liknas vid kloner.
Habitat där garderönn växer.
Habitat på sydöstra Gotland där garderönn växer, Foto: Mikael Hedrén

Forskarna klassar klonerna som helt nya arter. Att nya trädarter påträffas i Sverige händer i stort sett aldrig, enligt Mikael Hedrén, professor i systematisk botanik vid biologiska institutionen i Lund.

Trots att de har samma föräldrar, rönn och finnoxel, skiljer sig klonerna åt beroende på var på Gotland de har påträffats. Den ena arten, döpt till bungerönn, Sorbus faohraei, har påträffats på Bungenäset på den norra delen av ön. Den andra arten, garderönn, Sorbus atrata, i sydost. Skillnaderna är tydliga och för forskarna avgörande när de bestämt att det rör sig om två olika arter.

Bungerönn i närbild.
Bungerönn. Foto: Mikael Hedrén

– De är kopior av den första hybriden och ärver trädets utseende. Man kan säga att avkommorna är kloner, säger Mikael Hedrén.

I de allra flesta fall är hybrider mellan rönn och finnoxel sterila utan förmåga att fortplanta sig. Vid några få, sällsynta tillfällen har mellanformerna inte blivit sterila, tvärtom kan de föröka sig självständigt på asexuell väg, som skett med bungerönn och garderönn. På det sättet har det bildats hela populationer av särskilda trädformer på några platser på Gotland. Förutom i sydost och på Bungenäset i norr finns även avarönn på Fårö. Avarönn är känd sedan tidigare.

Studien har gjorts av Mikael Hedrén, Joel Levin, nu verksam i Botaniska trädgården i Lund, och två forskare från Storbritannien. De har analyserat bladformer från hybrider och jämfört med rönn och finnoxel från samma platser som hybriderna växer. När resultaten sedan bearbetats statistiskt har det visat sig att mellanformerna avarönn, bungerönn och garderönn är enhetliga inom respektive art, men olika varandra.

Forskarna har även analyserat den genetiska strukturen ner på molekylär nivå hos bungerönn, garderönn och avarönn samt hos rönn och finnoxel.

– Det visar samma sak, alltså att de självförökande hybriderna är enhetliga inom respektive art men skiljer sig från varandra, säger Mikael Hedrén.

Garderönn i närbild.
Garderönn. Foto: Mikael Hedrén

Han beskriver de gotländska alvarområdena som evolutionens barnkammare:

– Vi kan nog räkna med att det uppkommer ytterligare arter i framtiden genom hybridbildning. Om vi vill att naturen ska kunna utvecklas på egen hand i framtiden så måste alvarmarkerna få ett starkare skydd mot exploatering, säger han.

Förutom på Gotland har hybrider mellan rönn och finnoxel hittats på Åland och på några andra platser runt Östersjön. Resultaten från undersökningarna publiceras i en artikel i tidskriften Nordic Journal of Botany.