Lundaforskare om fågelarter i ny bok

En ny populärvetenskaplig bok författad av forskare vid olika lärosäten tar upp diverse aspekter på hur fågelarter uppkommer och försvinner. Caroline Isaksson vid biologiska institutionen i Lund bidrar med ett kapitel om hur det är att vara fågel i staden kontra livet på landet.
Delar av omslaget till den nya boken Bird Species.

Varför anpassar sig vissa arter till stadslivet men inte andra? Hur kommer det sig att en viss typ av individer inom en art är vanligare i staden jämfört med på landet? Medan en del aldrig verkar vilja lämna pulsen i staden är andra genuint ointresserade och tycks helst av allt vilja slippa bullret och det ständiga ljuset.

Caroline Isaksson beskriver boken som populärvetenskaplig och skriven på lättförståelig engelska. Titeln ”Bird Species – How They Arise, Modify and Vanish” säger det mesta om vad som döljer sig mellan pärmarna.

Caroline Isaksson.

– Det handlar om fåglar och hur arter uppstår och försvinner i en föränderlig värld. Boken riktar sig till både studenter och andra. Jag tror att alla som är intresserade av fåglar har behållning av den, säger hon.

Boken tar upp vitt skilda aspekter av fåglarnas liv: från gener och fysiologi till fågelsång, klimatförändringens betydelse och, inte minst, flyttfåglarnas flera hundra mil långa resa till platser där de tidigare aldrig varit. Allt detta knyts samman av begreppet arter. Är det förresten självklart vad som är en art? Även det skriver författarna om.

– Det är mycket lundaforskning i boken. Här finns en lång tradition med världsledande forskning på området. Många biologer från Lund är citerade, berättar Caroline Isaksson.

Boken ges ut av Springer förlag. Redaktör har varit Dieter Thomas Tietze.