Lundabiolog tog emot kungens stipendium

Mikael Ekvall, biolog vid Lunds universitet, tog i veckan emot ett stipendium på 100 000 kronor från kung Carl XVI Gustafs 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö. Pengarna ska användas till att ta reda på mer om de effekter som nanoplaster har på fiskar och deras miljö.
Mikael Ekvall.

Mikael Ekvall var den enda stipendiaten från Lunds universitet när kungen i onsdags delade ut 14 stipendier till forskare vid åtta svenska universitet.

Mikael Ekvall och hans kollegor undersöker hur små, för ögat osynliga, plastpartiklar påverkar miljön och hela ekosystem i sjöar. Forskarna har redan kunnat visa att nanopartiklar av plast kan transporteras i akvatiska födokedjor och att detta kan påverka fiskars beteende och ämnesomsättning. Forskargruppen har bland annat upptäckt nanoplast i fiskars hjärnor.

Tills nu har forskarna genomfört studierna i laboratoriemiljö. Nu ska Mikael Ekvall gå vidare.

– Det är det jag ska använda stipendiepengarna till: Jag ska studera effekten som nanoplaster har på fiskar i mer naturliga miljöer. Det ska jag göra genom att minska koncentrationen av nanopartiklar som de exponeras för och sedan studera dem i större, naturtrogna miljöer, berättar han.

Stipendiet på 100 000 kronor kommer från den stiftelse som skapades i samband med kungens 50-årsdag. Syftet är att främja forskning, teknisk utveckling och företagande som bidrar till att naturresurser används på ett uthålligt sätt och att den biologiska mångfalden bevaras.