Levande fossil bland världens minsta skalbaggar

Forskare vid Lunds universitet har avslöjat släktskapsbanden mellan världens minsta skalbaggar, så kallade fjädervingar. Runt om i världen finns mer än 800 arter, en av dem beskrivs som ett levande fossil.
Närbild av en skalbagge av arten Motschulskium sinuatocolle.
Motschulskium sinuatocolle, den art bland fjädervingarna som ett levande fossil. Foto: Mikael Sörensson

De minsta fjädervingarna blir bara 0,3 millimeter långa. De lever i skogar över hela jorden, men är svåra att upptäcka eftersom de är så små och lever undangömda bland multnande löv, hos myror och i svampar. De bryter ned organiskt material och orsakar inga skador.

Trots att fjädervingarna finns över hela jordklotet är det en okänd djurgrupp, enligt biologen Mikael Sörensson vid Lunds universitet. I en färsk studie har han tillsammans med kollegan Juan Delgado från universitetet i Murcia i Spanien kartlagt släktskapen mellan de över 800 arterna i familjen fjädervingar. Omkring 80 arter finns i Sverige.

– Det är fascinerande djur. Honan lägger ett i sammanhanget jättelikt elastiskt ägg som är lika brett som honan själv och hälften så långt. Hon kan leva i sex, sju månader och lägga runt 25 ägg, säger Mikael Sörensson och tillägger att hanens spermier är längre än kroppen.

För att kartlägga släktskapsbanden har forskarna fött upp larver. Borsten på larverna bildar mönster som avslöjar både inbördes släktskap och fjädervingarnas närmaste släktingar. Larverna äter bland annat sporer av mögelsvampar och enligt Mikael Sörensson har dieten inte förändrats nämnvärt under evolutionens gång.

Ändå har fjädervingar vid tre olika tillfällen invaderat en helt annan miljö än skogar – nämligen havsstränder. Ett fåtal arter lever idag under ruttnande tång på stränder.

– En av arterna, Motschulskium sinuatocolle, kan betraktas som ett levande fossil. Arten finns bara längs nordvästra Nordamerikas stränder. Den uppvisar många ursprungliga drag vilket gör att jag och min kollega kan bestämma den som en ny basal gren på fjädervingarnas släktskapsträd och som ett levande fossil, säger Mikael Sörensson.

– Det är helt enkelt något urgammalt som lyckats hålla sig kvar på jorden utan att utvecklas särskilt mycket.

Forskarnas resultat publicerades nyligen i en artikel i tidskriften Invertebrate Systematics.