Johannes befordras till professor

Johannes Rousk har befordrats till professor i markmikrobiologi.
– Det är roligt. Det är en bekräftelse på att det man har gjort och gör är bra och uppskattas, säger han.
Man med hatt på knä i skogen med spade och tuva i händerna.
Johannes Rousk på fältarbete i Abisko. Foto: Kathrin Rousk

Från ansökan till beslut tog det ungefär åtta månader, men rätt vad det var så damp det ner ett beslut från rektor om att Johannes Rousk befordrats till professor. Allt känns fortfarande nytt berättar han och något större firande har det inte blivit. Dels på grund av corona, dels på grund av att det inte är särskilt många som känner till hans befordran. De som gör det har grattat och hemmavid har han firat tillsammans med hustrun, Kathrin Rousk.

– Jag skulle vilja fira med min familj också. Med mina föräldrar och med min bror och hans familj. De är inte akademiker och de är väldigt stolta, berättar han.

För forskningsarbetet betyder professorstiteln ett slags framtidssäkring som ökar tryggheten, påpekar Johannes Rousk. Det blir en större tyngd i finansieringen från institutionen och möjligheterna till konsolideringsbidrag kan öka.

– Det gör att man kan höja blicken och titta längre in i framtiden. Kanske kommer forskargruppen att växa, säger han.

Intresset för livet i marken fanns redan på gymnasiet. Idag har Johannes Rousk inga problem att formulera målet med sin forskning: Att hitta svaret på hur mikroorganismer i marken reglerar kol- och näringsämnescykler globalt. Tillsammans med sin forskargrupp undersöker han bland annat hur jordmikrober påverkar koldioxidutsläppen i atmosfären. Forskningen knyter an till klimatproblem som uppvärmning och torka.

2017 utsågs Johannes Rousk till Wallenberg Academy Fellows.