Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Invald i Kungliga Vetenskapsakademien

Anders Hedenström, professor i teoretisk ekologi vid Lunds universitet, har valts in som ny ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien, klassen för biologiska vetenskaper.
Anders Hedenström.
Anders Hedenström. Foto: Susanne Åkesson

– Det är hedrande och väldigt roligt. Det är ett bevis på värdet av den forskning jag har gjort och gör, säger han.

Vid Kungliga Vetenskapsakademiens (KVA) sammankomst i mitten av december valdes Anders Hedenström, verksam vid biologiska institutionen i Lund, in som en av nio nya ledamöter. På webben motiverar KVA valet: ”Anders Hedenström är världsledande forskare inom området biomekanik. Han har utvecklat banbrytande ny teknik för studier av aerodynamiken hos flygande djur och byggt upp en internationellt framstående forskargrupp.”

I en specialbyggd vindtunnel undersöker Anders Hedenström och hans kollegor flykten hos fåglar, fladdermöss och insekter. Vingarnas rörelser och luftströmmarna de alstrar studeras och forskarna bygger teoretiska modeller som beskriver aerodynamiken hos djurens flykt. Han studerar dessutom fåglars migration i det vilda.

Anders Hedenströms forskning har upprepade gånger uppmärksammats i såväl nationella som internationella medier. Bland annat då han för drygt ett år sedan presenterade revolutionerande resultat om tornseglares flykt. Undersökningarna visade att tornseglare kan stanna tio månader i luften utan att landa. Världsrekord!

Anders Hedenström doktorerade 1995. Omedelbart därefter påbörjade han sin postdoc vid University of Cambridge där han bland annat undersökte humlors flykt. Samma år, 1995, sökte han och fick en tjänst som forskarassistent i djurekologi vid Lunds universitet. 2004 befordrades Anders Hedenström till professor.

2018-01-17
Hybridisering kan leda till många olika kombinationer
2018-01-02
Invald i Kungliga Vetenskapsakademien