Forskare skapar unik databas om sländor

Forskare vid bland annat Lunds universitet har sammanställt en unik databas över egenskaper hos cirka 1000 av världens 6400 arter av flicksländor och trollsländor.
Guldtrollslända
Guldtrollslända. Foto: Erik Svensson

Erik Svensson, professor vid Lunds universitet är en av forskarna bakom studien. Jämfört med andra djur och insekter är sländorna understuderade, anser han. Målet är att databasen ska inspirera till mer forskning på sländor runt om i världen.

– Förhoppningsvis kan databasen även hjälpa oss att förstå vilka hot och risker för utrotning som finns för olika arter, och om egenskaper som exempelvis kroppens storlek ökar eller minskar risken för utdöende, säger han.

Indikatorer på förändringar

För snart ett år sedan larmade forskare i en rapport om insektsdöd och en eventuellt pågående massutrotning av insekter i världen. Andra forskare dementerade larmuppgifterna. Erik Svensson menar att sländorna kan vara bra indikatorer på förändringar i klimat och biodiversitet.

– Insekter som lever i våtmarker befinner sig under stora hot. I synnerhet med tanke på klimatförändringar och extrema torrperioder som sommaren 2018, något vi kan förvänta oss framöver, säger Erik Svensson.

Åratal av arbete

Databasen är öppen för forskare i hela världen. Något som är betydelsefullt inte minst för de som studerar sländornas egenskaper i tropikerna, ett område där det nästan helt saknas kunskap om sländorna.

Arbetet med databasen påbörjades 2013 och är ett samarbete mellan Lunds universitet och Global Biodiversity Information Facility i Köpenhamn.

Databasen presenteras i en artikel i Scientific Data.