Feta fåglar lyfter tidigare

Forskare har trott att flyttfåglar som flyger på natten lyfter då solen gått ner. Nya resultat från Lunds universitet visar att tidpunkten för avfärd varierar mycket och att solens nedgång långt ifrån är avgörande.
Flyttfåglar vid Falsterbo. Foto: Björn Malmhagen

Det är forskare vid biologiska institutionen i Lund som nu kan visa att fåglar reglerar nattens flyglängd genom att anpassa när de ger sig av. Både individuella faktorer och väder och vind påverkar deras beslut.

Forskarna har studerat fyra vanliga arter som migrerar nattetid: lövsångare, trädgårdssångare, taltrast och rödhake. Studien har gjorts i Falsterbo. Med hjälp av radiosändare har forskarna registrerat när märkta fåglar lyft och flugit iväg.

Resultaten visar att väder, vindförhållanden och hur lång natten är påverkar när fåglarna väljer att flyga. Men även fåglarnas individuella allmäntillstånd påverkar. Bland annat konstaterar forskarna att feta fåglar lyfter tidigare än smala individer. Kroppskonstitutionen innebär att de feta har mer bränsle och kan flyga längre tid än de smala.

Det har varit känt att väder, vind och fåglars allmäntillstånd inverkar på hur länge de stannar på ett rastställe under sin färd söderut eller norrut. Det som inte varit känt är att samma faktorer påverkar tidpunkten för när på kvällen de väljer att flyga.

– Det är spännande, det innebär ju att fåglar som har möjlighet att flyga längre även lämnar tidigare, och att de inte bara flyger så länge de orkar, säger Sissel Sjöberg, en av medlemmarna i forskargruppen Centre for Animal Movement Research (Canmove) vid biologiska institutionen i Lund.

Tillsammans med kollegorna Susanne Åkesson, Thomas Alerstam och Rachel Muheim upptäckte Sissel Sjöberg att tidpunkten för när migrerande fåglar väljer att flyga iväg från Falsterbo skiljer sig mycket åt. Tidpunkten skiljer sig såväl mellan arter som mellan individer inom en art.

Gemensamt för de fyra undersökta arterna är att de lyfter tidigare efter solens nedgång på våren än på hösten. Ett annat gemensamt drag är att de lyfter tidigare om vindförhållandena är bra, det vill säga om det är medvind eller svaga vindar.

– Vi såg också att feta individer flög iväg tidigare än de magra, säger Sissel Sjöberg.

Studien publicerades nyligen i en artikel i Animal Behaviour.

2018-02-19
Himlens stjärnor leder nattens djur
2018-02-01
Småfåglar har effektivare vingslag än fladdermöss