Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Erik firar 50 000 sländor

När Erik Svensson sökte och fick anslag till sitt projekt från Vetenskapsrådet hade han aldrig sett en kustflickslända. I tisdags, 18 år senare, hamnade individ nummer 50 000 i databasen.
Erik Svensson håller upp en stor kustflickslända.
Erik Svensson är stolt. Den som tittar noga ser slända nummer 50 000 i höger hand. Foto: Jan Olsson

Den femtiotusende individen av arten stor kustflickslända (Ischnura elegans) firade han tillsammans med sin forskargrupp och före detta doktorander och postdocs.

– Det här är den vackraste jag har sett, skämtade han och konstaterade att sländan i fråga hade en olivaktig färgton.

Just färgvariationerna var det som avgjorde till Ischnura elegans fördel när Erik Svensson för snart 20 år sedan satt på biblioteket och febrilt letade efter en modellorganism för sitt tilltänkta projekt efter att ha spenderat ett par år som postdoc i USA.

Sedan dess har han följt ett antal populationer varje år, hittills har det blivit 19 generationer. Nummer 50 000 känns som en milstolpe, berättar han, men det kommer inte att sluta där.

– 60 000 ska nog gå att nå.

Ischnura elegans parar sig.
Ischnura elegans parningshjul. Foto: Erik Svensson

För närvarande följer han 16 populationer spridda över ett 40 gånger 40 kilometer stort område i Lunds, Malmö, Eslöv, Sjöbo och Lomma kommuner. Under sländornas flygsäsong i juni och juli besöks varje population minst en gång i veckan.

– Vi fångar hanar och honor och registrerar om de är ensamma eller parar sig. Vi scannar ett antal slumpmässigt utvalda individer för att mäta storlek och morfologi, och vi skattar tätheten av individer samt den säsongsmässiga flygtiden, berättar Erik Svensson och fortsätter.

– Vad gäller honorna så registrerar vi även vilken av de tre olika genetiska färgmorferna de tillhör och vi sätter upp honor i labbet så att de kan lägga ägg. Därmed kan vi skatta deras fekunditet.     

 

Jan Olsson

Senaste nyheter

2020-07-03

Inavlad lärka förklarar sångfåglarnas immunförsvar

Inavlad lärka förklarar sångfåglarnas immunförsvar
2020-06-25

Johannes befordras till professor

Johannes befordras till professor
2020-06-05

Fågelmatning hjälper honor mer än hanar

Fågelmatning hjälper honor mer än hanar
2020-05-28

Drastiskt förändrad flora i Skåne

Drastiskt förändrad flora i Skåne
2020-05-14

Röntgen hjälper forskare förstå och förhindra SARS CoV-2 virusets förökning

Röntgen hjälper forskare förstå och förhindra SARS CoV-2 virusets förökning