Edith är framtidens forskningsledare

Edith Hammer vid biologiska institutionen har utsetts till framtidens forskningsledare av Stiftelsen för Strategisk Forskning. Hon är en av 20 forskare som stiftelsen utser när den sjunde generationen av framtidens forskningsledare nu presenteras. Var och en får 12 miljoner kronor.
Edith Hammer
Edith Hammer är en av 20 framtida ledare. Bakom utmärkelsen står Stiftelsen för strategisk forskning. Foto: Inger Ekström

Edith Hammers projekt handlar om att utveckla ett jordchip, ett mikrochip för att förstå hur koldioxid tas upp och lagras i marken.

Sammanlagt fick Stiftelsen för Strategisk Forskning in 227 ansökningar till framtidens forskningsledare. Av dessa utsågs 20 personer, hälften män och hälften kvinnor.

Under en femårsperiod får de tolv miljoner kronor vardera till sina projekt. De får också delta i ett ledarskapsprogram. Målet är att ge unga forskare chansen att utvecklas och bli framtidens ledare inom akademisk eller industriell forskning i Sverige.

I sin forskning undersöker Edith Hammer bland annat hur olika jordbruksmetoder påverkar mikroorganismerna i jorden samt markens förmåga att lagra kol. På sikt är målet att kunna ge konkreta tips och rekommendationer om vilken jordbruksmetod som är bäst lämpad att använda med tanke på pågående klimatförändringar så att så mycket kol som möjligt stannar i marken.

Förutom Edith Hammer har tre till forskare vid Lunds universitet utsetts till framtidens forskningsledare: Maria Messing, Emma Söderberg och Per Augustsson. Deras forskningsprojekt handlar om hur nanodesign möter organisk kemi för grönare katalysatorer, adaptiva utvecklingsverktyg samt akustisk gradientfokusering för separation av biopartiklar.