David prisas för sitt examensarbete

David Stuart vid biologiska institutionen får Sparbankstiftelsen Skånes stipendium 2018 för bästa examensarbete på avancerad nivå inom naturvetenskapliga fakulteten. Stipendiet är på 15000 kronor.
David Stuart.
David Stuart. Foto: Jan Olsson

David Stuart får stipendiet för sitt masterarbete i biologi Identification of Viridis-k: An essential gene for chlorophyll biosynthesis in barley.

– Jag fick veta det för ett par veckor sedan. Det är klart jag är glad, säger han.

I sitt masterarbete har David Stuart identifierat ett tidigare oidentifierat enzym som är viktigt för klorofyllbiosyntesen i sädesslaget korn. Genom att använda olika korsningar mellan kornsorter och en gul mutant som saknar klorofyll har han utfört detaljerade genetiska analyser på avkommorna.

David Stuart studerar kornplantor.
David Stuart har studerat korn. Foto: Jan Olsson

Nyligen sekvenserades kornets samlade arvsmassa genom ett mångårigt internationellt forskningssamarbete. Den forskargrupp som leds av Mats Hansson och där David Stuart nu är verksam som doktorand bidrog i arbetet. David Stuart använde kunskapen från sekvenseringen av korngenomet i sitt masterarbete.

I motiveringen till att David Stuart får stipendiet står bland annat att läsa: ”Efter hårt arbete, praktiskt såväl som teoretiskt, kunde han hitta genen som behövdes för att plantorna inte skulle bli gula. […] Avhandlingen är välskriven och David visar övertygande att han förstår sitt forskningsområde och kan diskutera sina resultat på ett mycket moget sätt och sätta dem i sitt rätta sammanhang.”

Sparbankstiftelsen Skånes stipendium för bästa examensarbete på grundnivå tilldelas Arthur S. Chakwizira för hans kandidatarbete inom fysik Mathematically modelling the coaction of cancer radiotherapy and immunotherapy.

Stipendierna delas ut i samband med examenshögtiden söndag 3 juni.