Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Biologer i Lund får miljoner från Formas

Fem biologer vid Lunds universitet får pengar i Formas öppna utlysning av anslag för 2017. Sammanlagt får lundabiologerna 15 386 654 kronor.
Biologiska institutionen i Lund.
Formas anslår sammanlagt över 15 miljoner kronor till fem forskare vid biologiska institutionen, Lunds universitet. Foto: Inger Ekström

Allan Rasmusson och Marie Dacke får pengar i delutlysningen Forsknings- och utvecklingsprojekt.

Allan Rasmusson får 1 998 592 kronor till projektet ”Att matcha växter till symbionter; Sockerbetors genetiska kapacitet att dra nytta av tillväxthöjande svampsymbios.”

Marie Dacke får 2 974 926 kronor till projektet ”Mot miljövänligare jordbruk: utseende och doft av rapsblommor från skadegöraren och pollinatörens perspektiv.”

En annan delutlysning, Bidrag till forsknings- och utvecklingsprojekt till framtidens forskningsledare, riktas specifikt till forskare tidigt i karriären. I utlysningen får Nicoletta Faraone 2 997 726 kronor till projektet med titeln ”Giftiga cyanobakteriers inverkan på pollinatorer: effekter på bin, pollinering och skörd.”

Den tredje delutlysningen, kallad Mobilitetsstöd, riktas till forskare som nyligen avlagt doktorsexamen. Syftet är att uppmuntra forskarna att besöka och verka i nya forskningsmiljöer samt utveckla sina nätverk. Två lundabiologer får bidrag i den här kategorin:

Eryn McFarlane får 3 056 586 kronor för att studera ”Sikahjortens invadering av kronhjortens arvsmassa i Skottland.”

Ulrika Samnegård får 4 358 824 kronor till ”Pollinatörseffektivitet – inverkan av interagerande pollinatör- och växtsamhällen på grödpollination.”

Räknar man samman de tre delutlysningarna beviljar Formas bidrag till totalt 213 forskare och projekt vid olika lärosäten. 24 av dessa går till Lunds universitet.

2018-01-17
Hybridisering kan leda till många olika kombinationer
2018-01-02
Invald i Kungliga Vetenskapsakademien