Barnen blev forskare för en dag

Det var full fart när 24 barn från Lunds internationella skola (LIS) i måndags gav sig i kast med allt från pollineringens hemligheter till myggors förkärlek för strumpor som luktar.
Anne Duplouy talar inför skolbarn.
Anne Duplouy inledde dagen med en kort introduktion. Sånt som är bra att veta när man är forskare för en dag. Foto: Inger Ekström

– Det här var riktigt roligt! Kul att så många från institutionen ställde upp, hoppas vi kan ordna det igen nästa år, säger Anne Duplouy, forskare inom systematisk biologi och den som kläckte idén till en barnens dag.

På plats på Sölvegatan fick sju- och åttaåringarna under tre timmar turnera runt på sju olika stationer. I Ekologihusets källare fick de se en av de största insektssamlingarna i världen och titta på ett exemplar i mikroskop. I ett för dagen uppbyggt laboratorium tog de på sig vita rockar, skyddsglasögon och handskar och blev för en stund riktiga forskare.

liten pojke ser vätskor ändra färg i provglas.
Att se vätskor ändra färg kan få vem som helst att spärra upp ögonen. I det här fallet Adam Bani Hani. Foto: Inger Ekström

Vid en annan station undersökte de hur bananflugans larver reagerar på ljus. De fick veta hur en jordgubbsblomma pollineras – och smaka på resultatet. Bra och dåliga bakterier stod också på programmet och kopplat till det betydelsen av att tvätta händerna.

liten flicka tittar i mikroskop.
Forskning är spännande. Lilia Taylor hade massor av frågor. Foto: Inger Ekström

En aktivitet handlade om myggornas livscykel och varför de dras till illaluktande strumpor. Vid en station fick de använda värmekamera och upptäcka hur den egna kroppstemperaturen skilde sig från temperaturen hos andra objekt.

Doktoranden Himma Bakam håller i två koppar.
En kopp med varmt vatten, en kopp med kallt. Värmekameran registrerar skillnaderna. Doktoranden Himma Bakam håller i kopparna. Foto: Inger Ekström

– Barnen var nyfikna och ställde massor med frågor. En hel del av dem har föräldrar som jobbar på Lunds universitet och de hade redan sin bild klar av forskare som människor som ”läser mycket, ställer frågor, testar idéer och skriver rapporter”, säger Anne Duplouy.