Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Avhandling i botanik belönas med 130 000 kronor

Frida Rosengren, bibliotekarie vid biologiska institutionen, får Bengt Jönssons pris i botanik på 130 000 kronor. Priset delas ut av Kungliga Fysiografiska Sällskapet i Lund och går till den mest förtjänstfulla avhandlingen i botanik de senaste fem åren.
Frida Rosengren
Frida Rosengren. Foto: Privat

Frida Rosengren får priset för sin avhandling Genetisk variation och sexuell reproduktion i en mossa med dvärghannar, kalklockmossa från 2015.

– Det är jätteroligt! Först trodde jag det var spammail, men det var det ju inte. Det känns verkligen som att det man har gjort uppskattas.

Dvärghannar, det vill säga mycket små hannar, finns hos flera grupper av djur, men bara hos mossor vad gäller landväxter. Hansporer landar och gror på mossors honskott. Resultatet blir dvärghannar, bara några millimeter stora. I och med att små hannar växer på stora honor underlättas befruktningen.

I sin avhandling studerade Frida Rosengren kalklockmossa, Homalothecium lutescens. Hon undersökte bland annat geografisk utbredning och förekomst av dvärghannar. Hon genomförde också genetiska studier för att undersöka släktskap. Allt för att ta reda på hur de rör sig, hur de sprids och varför de finns på en plats men inte på en annan.

– Sen var det spännande när jag tog hansporer från en annan art och sådde på min art och såg att det växte. Dvärghannar av en mossart kan växa på en annan art och det har ingen sett tidigare, säger hon.

Trots att Fysiografen nu belönar Frida Rosengren med 130 000 kronor har hon bestämt sig för att inte forska. Istället jobbar hon som bibliotekarie på biologiska institutionen, en tjänst där hon får använda sin kompetens samtidigt som yrket alltid har funnits i tankarna.

Ännu vet hon inte riktigt hur hon ska använda prispengarna. En del lär i alla fall gå till en resa framöver.

– En sak har jag bestämt säkert och det är att jag ska köpa ett lyxbatteri till min elcykel. Batteriet som jag har räcker inte fram och tillbaka till Malmö.

På Fysiografens hemsida finns mer information om Bengt Jönssons pris i botanik och om Frida Rosengrens avhandling.

2018-01-17
Hybridisering kan leda till många olika kombinationer
2018-01-02
Invald i Kungliga Vetenskapsakademien