Atenas foto blir målning i Beirut

För ett par år sedan utsågs Atena Malakpour Permlids foto av en cancertumör till månadens foto av den europeiska organisationen för cancerforskning, EACR. Nu har samma foto blivit en målning.
Cancerceller fotograferade i mikroskop
På mikroskopifotot syns ansamlingar av cancerceller som blågröna klasar. Foto: Atena Malakpour Permlid

Konstnären Rasha Kakatis akrylmålning avbildar mikroskopifotot från 2017. Målningen ingår i en utställning på American University of Beirut. Syftet är att öka medvetenheten om cancer och vad forskningen betyder samt samla in pengar till cancerforskning.

– Det känns så bra att mitt foto uppmärksammats och förhoppningsvis kan bidra, säger Atena Malakpour Permlid, molekylärbiolog i Lund.

målning av cancertumör
Rasha Kakatis målning.

Hon och Stina Oredsson arbetar för att lösa cancerns gåta. De har skapat cancertumörer utanför kroppen, tumörer som kan användas för att testa olika behandlingar.

Forskningen bedrivs utan att de använder sig av djurförsök eller serum från kalvfoster. På så vis undviker de oönskade effekter på djur, något som annars kan vara fallet i samband med djurförsök.

– Ett av våra mål är att reducera och helst helt få bort användningen av djurförsök inom cancerforskning, berättar Atena Malakpour Permlid.