200 000 kronor hjälper till att digitalisera 300 år

Biologiska museets samlingar har kommit till under mer än 300 år. Nu ska samlingarna bli mer tillgängliga genom 3D-digitalisering. För att underlätta arbetet har 3D-labbet och Biologiska museet fått 200 000 kronor från Sten K Johnsons Stiftelse.
Giuseppe Bianco.
Giuseppe Bianco ansvarar för digitaliseringsprojektet.

Giuseppe Bianco, forskningsingenjör vid biologiska institutionen, ansvarar för projektet. Pengarna ska användas till det pågående arbetet med att göra museets tolv miljoner exemplar mer tillgängliga för forskare, lärare och allmänheten.

Stipendiet från Sten K Johnsons Stiftelse.

Genom att digitalisera exemplaren i 3D och öka möjligheten att ta del av dem genom virtual reality-anordningar ska samlingarna bli mer tillgängliga.

– Stipendiet går till att köpa utrustning. Det kommer att krävas tusentals bilder för vart och ett av de skannade exemplaren, så förhoppningsvis kan vi automatisera det, säger Giuseppe Bianco.

Projektet bär namnet ”Museum at your fingertips: Lund University Biological museum in virtual reality”. Stipendiet ska bidra till en ny plattform för att 3D-skanna museiexemplaren, även de allra minsta. Målet är att göra dem tillgängliga online. Först ut är insekterna i de entomologiska samlingarna.

Giuseppe Biancos projekt var ett av 57 projekt fördelade på sju kategorier som fick pengar från Sten K Johnsons Stiftelse. Övriga kan ni läsa om här.