100 000 kronor för att popularisera evolutionen

Lundabiologen Jessica Abbott får ett arbetsstipendium på 100 000 kronor av Natur & Kultur. Pengarna ska hon använda till att skriva en populärvetenskaplig bok för vuxna om kritiska brytpunkter under livets historia på jorden fram till uppkomsten av intelligens.
Jessica Abbott
Kritiska brytpunkter står i fokus när Jessica Abbott skriver en bok om livets historia på jorden. Foto: Inger Ekström

Hur har livet på jorden utvecklats? Varför har evolutionen tagit en viss väg och hade det kunnat bli annorlunda? Den typen av frågor ger sig Jessica Abbott i kast med tillsammans med vetenskapsjournalisten Torill Kornfeldt.

Författarparet nöjer sig dock inte med jorden. I boken kommer de att undersöka möjligheten till att liv utvecklats även på andra planeter. Men om det har skett är det långt ifrån säkert att människan skulle identifiera det som liv ens om hon snubblade över det.

– Livet på jorden är vattenbaserat. Det kan finnas liv som har en annan kemisk sammansättning och det är inte alls säkert att vi skulle känna igen det, säger Jessica Abbott.

Fokus på brytpunkter

En kritisk brytpunkt i livets evolution på jorden är övergången från bakterier till eukaryota celler, att delar gått samman och bildat en ny individ. En annan då sex och kön utvecklades från att vara ett sätt att reparera DNA till att bli funktionen för förökning.

– Det är sådant vi tänker ta upp i boken. Varför blev det så här? Skulle det kunna vara på ett annat sätt? säger Jessica Abbott.

Tre till stipendiater

Hon är en av fyra stipendiater som får 100 000 kronor vardera av Natur & Kultur för att i bokform popularisera aktuell forskning. Fladdermusforskaren Johan Eklöf får stipendium för att skriva om behovet av mörker och på vilket sätt för mycket ljus påverkar djur, växter och människor. Miljöjournalisten Anna Froster som ska bena ut hur betydelsefulla svamparna i jorden är för träd och växter och i förlängningen för oss människor.

Slutligen ska systemekologen Fredrik Moberg skriva en bok om biomimikry, ett tvärvetenskapligt fält som låter sig inspireras av naturens bästa idéer för att lösa problem och bidra till en hållbar framtid.

Jessica Abbott är lektor i evolutionär genetik vid biologiska institutionen, Lunds universitet. Hon är en av experterna i SVT:s program Fråga Lund.