Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Andreas Nord

Forskare | FD

Jag är intresserad av hur djur, särskilt fåglar, anpassar sig till värme och kyla under olika delar av året. Det studerar jag både i sydsvenska småfåglar och hos fåglar i Arktis. Jag arbetar både med rent ekologiska frågeställningar ute i naturen, och med mer detaljerade fysiolgiska mätningar av djurs värmeproduktion, kroppstemperaturreglering och isolering i laboratorium.

Mitt arbete delas ungefär lika mellan studier av säsongsvariation i energiförbrukning, temperaturreglering och immunfunktion i högarktiska ripor, och mätningar av funktionell variation i vinteranpassningar (värmeproduktion, värmehushållning, köldtolerans) från cellnivå till heldjursnivå i flera olika närbesläktade arter av småfåglar. Dessutom tycker jag det är spännande hur djur hanterar höga temperaturer, och undersöker därför också hur risken för överhettning påverkar hur hårt småfåglar kan arbeta när de matar sina ungar, och om det i sin tur påverkar hur ungarna utvecklas. Mer information om mitt arbete finns på den engelska webben

Jag studerade ekologi, zoofysiologi och statistik vid Lunds universitet och Universitet i Auckland 2002-2007, och försvarade min doktorsavhandling vid Lunds universitet 2012. Jag var därefer postdoktor vid LU (2013), Universitetet i Glasgow (2013) och Universitetet i Tromsö - Norges arktiska universitet (2014-2017). Sedan 2018 arbetar jag som forskare vid LU och är dessutom gäsforskare vid Universitet i Glasgow. För stunden är det mesta av mitt praktiska arbete förlagt till the Scottish Centre for Ecology and Natural Environment, som är en del av Univeristetet i Glasgow.

På fritiden är jag en hängiven flugfiskare och amatörentomolog, med särskilt intresse för växtätande skalbaggar, skinnbaggar, och stritar.

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Sidansvarig:
Andreas Nord
E-post: andreas [dot] nord [at] biol [dot] lu [dot] se

Forskare

Evolutionär ekologi

+46 70 495 32 62

C255

Ekologihuset, Sölvegatan 37, Lund

50

Forskargrupp

Livshistoria och funktionell ekologi

Doktorander och postdocs

Doktorand, biträdande handledare

Fredrik Andreasson