Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Anders Tunlid

Professor

Forskning som vidgats 

Jag är professor i mikrobiologisk ekologi sedan 1998. Jag doktorerade inom kemisk ekologi vid Lunds universitet. I mitt doktorandarbete fokuserade jag på att utveckla känsliga metoder för att kunna analysera kemiska markörer för bedömning av biomassa och struktur i mikrobiologiska samhällen. Jag fortsatte med det arbetet under mina två år som postdoc vid University of Tennessee i Knoxville i USA tillsammans med David C. White.

Tillbaka i Sverige började jag arbeta vid institutionen för mikrobiologisk ekologi i Lund. Jag fortsatte att forska på lipider som biomarkörer, men i början av 1990-talet började jag studera den molekylära bakgrunden till hur svampar som fångar nematoder interagerar med dessa nematoder. Den som introducerade mig till den här fascinerande gruppen av parasiterande svampar var professor Birgit Nordbring-Hertz.

Startat forskarskola

Kring år 2000 utvidgades mitt forskningsintresse till ektomykorrhiza och dessa svampars symbios med växtrötter. Jag har i huvudsak två mål med den forskningen: dels att på molekylär nivå förstå interaktionerna mellan ektomykorrhiza, organiskt material och saprofytiska mikroorganismer i marken, dels att studera de evolutionära mekanismerna som leder till symbiotiskt liv och funktionell diversitet hos jordsvampar.

DNA- och RNA-sekvensering med efterföljande analyser är viktiga delar i min forskning. Jag har lett DNA-sekvenseringsplattformen vid biologiska institutionen sedan starten år 2002. Jag var även en av dem som drog igång forskarskolan Geneco. På senare tid har jag varit med om att starta BECC – Biodiversity and Ecosystem Services in a Changing Climate.

Sedan 2011 är jag ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien.

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Sidansvarig:
Anders Tunlid
E-post: anders [dot] tunlid [at] biol [dot] lu [dot] se

Prodekan

Naturvetenskapliga fakulteten

+46 70 314 00 67

B110

Sölvegatan 27, Lund

39

Professor

MEMEG

+46 46 222 37 57

E-F220

Sölvegatan 37, Lund

50

Forskargrupp

Mikrobiologisk ekologi

Doktorander och postdocs

Huvudhandledare

 

Biträdande handledare

Zhaomo Tian

Postdocs