Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Anders Nilsson

Professor

Beteende och konsekvenser

Jag är akvatisk ekolog med bakgrund inom beteendeekologi. I min forskning har jag ofta fokus på individuella djurs beteenden och beslut. Hur de uppträder, vad de gör och hur framgångsrika de är. Detta för att förstå vilka konsekvenser dessa beteenden får och utifrån det kunna dra slutsatser på överordnade, mer generella nivåer.

Sådana överordnade nivåer och processer kan handla om hur grupper agerar när de söker föda alternativt är jagade, hur olika störningsmoment påverkar enskilda individer såväl som populationer och hela samhällen av olika arter, eller effekterna på ekosystemet av olika beteenden hos rov- och bytesdjur.

Många forskningsintressen

I min forskning undersöker jag orsaker till och konsekvenser av att fiskar migrerar, samspel och växelverkan mellan värddjur och parasit samt hur vattenkraftverk på bästa sätt kan ta hänsyn till laxens och ålens vandringar.

Jag intresserar mig också för hybridisering och artbildning, hur individer rör sig när de alltid måste vara på sin vakt mot faror, invasiva arter som svartmunnad smörbult samt de fysiologiska kompromisserna bakom försvarsmekanismer som bara uppträder när en fisk är i fara, exempelvis att den ändrar färg eller form.

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Redaktör

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Redaktör

Sidansvarig:
Anders Nilsson
E-post: anders [dot] nilsson [at] biol [dot] lu [dot] se

Professor

Akvatisk ekologi

+46 46 222 83 65

+46 70 346 25 66

E-D130

50

Forskargrupp

Akvatisk ekologi

Doktorander och postdocs

Huvudhandledare

Varpu Pärssinen

Biträdande handledare