Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Anders Hedenström

Professor

Forskningsintressen

Djurs migration är det mest fascinerande ämnet inom biologi och att studera det kräver infallsvinklar från olika vetenskapliga discipliner. Min egen forskning är inriktad på flykt hos fåglar och mer nyligen även fladdermöss och insekter, där dessa djur observeras när de flyger i universitets vindtunnel som är helt dedikerad för dessa typer av studier. Här använder vi toppmoderna metoder för att studera vingslagskinematik och för att dels visualisera virvlarna i vaket bakom djuren, dels flödena över vingarna. Genom att göra så kan vi dra slutsatser om storleken, riktning och variationen över tid av de aerodynamiska krafterna och den information som erhålls hjälper oss att bygga bättre teoretiska modeller om djurs aktiva flykt. Till exempel upptäckte nyligen vår forskargrupp att fladdermöss bildar en virvel i framkanten av vingen för att generera extra lyft när de flyger långsamt, vilket är samma mekanism som gör det möjligt för humlorna att surra runt bland blommor.

Vår huvudsakliga inspiration kommer från djurens beteende i det vilda, och därmed är ett långsiktigt mål att kunna överföra kunskap som vi får från vindtunnelexperiment för att hjälpa till att tolka och förklara flygningen och migration av fåglar och fladdermöss i det vilda. Dessa mål är i linje med målen för CAnMove och en dröm är att kunna spåra små vilda fåglar och fladdermöss under deras migration för att få veta mer om de strategier djuren använder och gränserna för deras kapacitet.

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Sidansvarig:
Anders Hedenström
E-post: anders [dot] hedenstrom [at] biol [dot] lu [dot] se

Professor

Evolutionär ekologi

+46 46 222 41 42

+46 70 543 19 36

E-A211

50

Professor

Flyglabbet

50

Forskargrupp

Doktorander och postdocs

Huvudhandledare

Linus Hedh

Biträdande handledare