Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Almut Kelber

Professor

Att se färger

Jag är från Freiburg i södra Tyskland. Efter skolan tillbringade jag ett år i Norge, därefter studerade jag biologi i Mainz, Sussex och i Tübingen där jag doktorerade 1993. I min doktorsavhandling undersökte jag hur gaddlösa bin navigerar och använder synen för att orientera sig när de flyger. Studierna gjorde jag i Porto Alegre i södra Brasilien.

Efter att ha fött två barn, Sebastian 1993 och Helena 1994, påbörjade jag ett nytt projekt om färgseendet hos svärmare. Tillsammans med familjen flyttade jag till Canberra i Australien 1997, för att sedan flytta till Lund året därpå, 1998. I Lund blev jag en del av Syngruppen där jag nu arbetar som professor i sinnesbiologi.

Jag är intresserad av principerna och evolutionen bakom olika organismers förmåga att se färger. Det inbegriper ett stort intresse för de avvägningar och kompromisser som djur gör mellan färgseende, synskärpa – såväl spatial som temporal upplösning, och känslighet.

Brinner för undervisning

Genom åren har jag studerat detta hos ett antal olika djur, bland andra hästar, sälar, geckoödlor, fåglar, grodor, fjärilar, svärmare, bin, flicksländor och klomaskar. För varje fråga som uppstår inom biologisk forskning finns en ideal organism att studera.

Vid sidan av forskningen uppskattar jag att undervisa och jag tror starkt på forskningsbaserad undervisning. Ett av de största glädjeämnena för mig som forskare är att handleda studenter och uppleva när de utvecklar sina egna forskningsintressen.

Jag är också intresserad av att lyssna på barockmusik, att vandra och att sköta trädgården.

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Sidansvarig:
Almut Kelber
E-post: almut [dot] kelber [at] biol [dot] lu [dot] se

Professor

Funktionell zoologi

+46 46 222 34 54

B-B309

4

Forskargrupp

Syngruppen

Doktorander och postdocs

Huvudhandledare

Sandra Chaib

Biträdande handledare

Postdocs