Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Samverkan

Våra duktiga lärare och forskare medverkar en mängd olika populärvetenskapliga evenemang. På fakulteternas Naturvetenskap-, Medicin- och Teknik-dagar håller vi populärvetenskapliga föreläsningar för gymnasieelever. Vi anordnar också Biologishowen (se nedan). Showen visar vi bland annat på Kulturnatten i Lund och där vi dessutom har en rad olika biologiska experimentstationer. Ibland föreläser vi på Teknik- och naturvetarcirkeln eller Filosoficirkeln och vi svarar på frågor i frågelådorna Fråga en biolog och Info om djur. På den senare webbplatsen hittar du förutom frågesvar också en mängd faktasidor om djur. I oktober varje år firar vi Biologins dag, en dag full av föreläsningar, mikroskopi, skelett, konstiga djur, svampar och mycket annat.

De senaste åren har biologiska institutionen varit värd för Linnédagarna. Det är ett årligt arrangemang av Biologilärarnas förening där duktiga, motiverade och biologiintresserade gymnasielever från hela landet samlas under några dagar för att åka på exkursioner, lyssna på föredrag och träffa forskare. Vid besöken på Lunds universitet har de bland annat varit på Botaniska trädgården, vid Krankesjön, besökt Falsterbo fågelstation och träffat flera av våra doktorander som berättat om sina forskningsprojekt.

Biologishowen

Fotograf och videoskapare: Matt Hulse.

BIOLOGISHOWEN är en unik multimedial föreställning om liv och sånt som lever, kryddad med skratt, sex och såpbubblor. Vi vänder oss till alla: barn och vuxna, med eller utan förkunskaper.

Interaktiva experiment och demonstrationer väcker nyfikenhet och ger aha-upplevelser. Showen innehåller gulliga djurungar, aggressiva växter, spindeldans och en flagga i pannan. Publiken får rasera ekosystemet i Östersjön, leta efter björnar och lära sig hur en ko vill klä sin julgran.

BIOLOGISHOWENS BARNFÖRESTÄLLNING är riktad mot barn mellan 4 och 8 år. Här får man gissa djur, räkna ben och möta Spindelmannen, paddan Prins Agaton, strutsen Sture den store och pytonormen Pytte.

Man som tittar ut över blommor
Foto: Matt Hulse

Nyfiken? Biologishowen ges under de populära  LUNE-dagarna då elever i årskurs 6-9 kommer till Lund för att få se hur roligt det är med naturvetenskap. Under Kulturnatten i september ger vi 4 barnföreställningar och 3 originalföreställningar för allmänheten.

Biologishowen har också gästspelat på Malmöfestivalen samt på vetenskapsfestivalerna  Festival Nauke i Belgrad, Serbien och SciFest i Uppsala.

Alla medverkande
Foto: Matt Hulse
  • Biologerna som producerar och framför showen är Låtta Skogh, Marie Dacke, Peter Olsson, Therese Reber, Lana Khaldy, Emily Baird, Jacob Roved och Julian Melgar.
  • Djuren som medverkar i föreställningen kommer från Malmö Reptilcenter (på Facebook) i Malmö Folkets Park.
  • Musiken i föreställningen är specialskriven av studenterna på kursen  musikproduktion i praktiken (på kulturvetenskapers webb).

Biologishowen är ett samarbete mellan Lunds universitet och NE Nationalencyklopedin.

Start av showen
Foto: Inger Ekström
Sidansvarig:

Frågor om Biologishowen

Marie Dacke
Lektor i Sinnesbiologi
Funktionell zoologi

Telefon: 046-222 93 36
E-post: Marie.Dacke [at] biol.lu.se

Jep Agrell
Studierektor
Utbildningskansliet

Telefon: 046-222 73 17
E-post: Jep.Agrell [at] biol.lu.se

Baksida av t-shirt med text biologishowen och orm
Foto: Inger Ekström