Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Samverkan

Samverkan med det omgivande samhället är en viktig del av jobbet som forskare och lärare vid Lunds universitet. Inom universitetet kallar vi det den tredje uppgiften.

Våra lärare och forskare medverkar på en mängd olika populärvetenskapliga evenemang. På fakulteternas Naturvetenskap-, Medicin- och Teknik-dagar (externwebbplats) håller vi populärvetenskapliga föreläsningar för gymnasieelever. Vi anordnar också Biologishowen. Showen visar vi bland annat på Kulturnatten i Lund, där vi dessutom har en rad olika biologiska experimentstationer. Ibland föreläser vi på Folkuniversitetets filosoficirkel och vi svarar på frågor i frågelådan Fråga en biolog (extern blogg).

Under ett flertal år har biologiska institutionen varit värd för Linnédagarna (extern webbplats). Det är ett årligt arrangemang av Biologilärarnas förening där duktiga, motiverade och biologiintresserade gymnasielever från hela landet samlas under några dagar för att åka på exkursioner, lyssna på föredrag och träffa forskare. Vid besöken på Lunds universitet har de bland annat varit i Botaniska trädgården, vid Krankesjön, besökt Falsterbo fågelstation och träffat flera av våra doktorander som berättat om sina forskningsprojekt.

Våra forskare är också ute och föreläser, bland annat på Folkuniversitetets senioruniversitet och på Lunds universitets biblioteksföreläsningar.

Vår prefekt Jessica Abbott svarar på frågor i TV-programmet Fråga Lund (SVT Play). Marie Dacke gör samma sak i programmet Studio Natur (SVT Play). I radioprogrammet Naturmorgon sitter Susanne Åkesson och Mikael Sörensson i expertpanelen.

Biologishowen

Den korta coronaversionen av Biologishowen höstterminen 2020.

Biologishowen är en unik multimedial föreställning om liv och sånt som lever, kryddad med skratt, sex och såpbubblor. Vi vänder oss till alla: barn och vuxna, med eller utan förkunskaper.

Interaktiva experiment och demonstrationer väcker nyfikenhet och ger aha-upplevelser. Showen innehåller gulliga djurungar, aggressiva växter, spindeldans och en flagga i pannan. Publiken får rasera ekosystemet i Östersjön, leta efter björnar och lära sig hur en ko vill klä sin julgran.

Biologishowens barnföreställning är riktad mot barn mellan 4 och 8 år. Här får man gissa djur, räkna ben och möta Spindelmannen, paddan Prins Agaton och pytonormen Pytte.

Några personer går med en håv i blått ljus på en scen. Foto.

Nyfiken? Biologishowen ges under de populära LUNE-dagarna (Vattenhallens webbplats) då elever i årskurs 6-9 kommer till Lund för att få se hur roligt det är med naturvetenskap. Under Kulturnatten i Lund i september ger vi föreställningar för allmänheten.

Biologishowen har under ett flertal år medverkat på Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Den har också gästspelat på Malmöfestivalen, Stadsteatern i Lund samt på vetenskapsfestivalerna Festival Nauke i Belgrad, Serbien och SciFest i Uppsala.

Två personer står iklädda heltäckande overaller på en scen med grön rök. Foto.

Biologishowen är ett samarbete mellan Lunds universitet och NE Nationalencyklopedin.

Fyra personer iklädda tomteluva åker ner genom en lucka i scengolvet. Foto.
En ryggtavla med en orm som slingar sig runt halsen. Foto.

Frågor om Biologishowen

Marie Dacke
Professor i Sinnesbiologi
Funktionell zoologi

Telefon: 046-222 93 36
E-post: Marie [dot] Dacke [at] biol [dot] lu [dot] se (Marie[dot]Dacke[at]biol[dot]lu[dot]se)

Jep Agrell
Studierektor
Utbildningskansliet

Telefon: 046-222 73 17
E-post: Jep [dot] Agrell [at] biol [dot] lu [dot] se (Jep[dot]Agrell[at]biol[dot]lu[dot]se)