Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Design- och layoutregler för avhandlingar

• Anvisningar för titelbladets utseende finns hos Universitetsbiblioteket.
  • Avhandlingen ska i anslutningen till listan över i avhandlingen ingående uppsatser också ha en lista över doktorandens och medförfattares bidrag till de olika uppsatserna. Här ska även tillägget “All authors in the list of papers have given their consent for the use of their work in the thesis” finnas.
  • Avhandlingen ska vara fullständigt paginerad (oberoende av de i avhandlingen ingående uppsatsernas paginering).
  • Kappan ska ha typsnitten Adobe Garamond Pro eller, om den är rik på symboler, Times New Roman. På vår engelska internwebb hittar du riktlinjer för avhandlingens sammanfattning ("kappan") (pdf: 46 kB).
  • Inga enhets- eller forskargruppsbeteckningar ska förekomma på omslag eller titelblad. Den enda beteckning som gäller är "Department of Biology, Lund University" utan varianter.
  • Avhandlingen ges två ISBN-nummer enligt UBs föreskrifter.
  • Omslaget ska följa Lunds universitets grafiska profil specificerad i den grafiska manualen. För att underlätta finns färdiga gridmallar i Indesign för omslaget att ladda ner i bildbanken (logga in med ditt LUCAT-id), med mallarna medföljer även ett par exempel och en beskrivning av de olika elementen i mallen som kan vara användbara att titta på även om man väljer att inte använda själva mallen. Även Media-Tryck har ett antal exempel på hur ett omslag kan se ut. Avhandlingens framsida ska:
    1. ha det delvis beskurna sigillet i nedre högra hörnet,
    2. titeln ska finnas i en vit textruta med angivna typsnitt samt inkludera en bronsfärgad linje (se den grafiska manualen),

Avhandlingens baksida ska ha:

1. ett fullständigt sigill i nedre vänstra hörnet,
    2. ett adressblock i nedre högra hörnet
    3. en lista på i avhandlingen ingående uppsatser.

Har ni frågor angående den grafiska profilen vänd er till ansvariga för den grafiska profilen på Lunds universitet eller om det är mer en generell fråga om avhandlingens utformning till Media-Tryck.

Media-Tryck hjälper till med sättning och design av avhandlingen om man så önskar, men tänk på att i sådana fall vara ute i god tid. De har information om avhandlingstryck och en checklista med tips att ladda ner på sin webbplats (pdf), samt ger en kurs ”Att skriva, formatera och leverera en tryckfärdig avhandling som PDF” kan också vara en bra hjälp på vägen mot en färdig avhandling.

Observera att reglerna angående avhandlingens utseende gäller oavsett anlitat tryckeri.

Sidansvarig:

Studierektorer FU