Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Livshistoria och funktionell ekologi

Vår forskning handlar om hur investeringen i reproduktion och överlevnad bildar olika strategier för livsval. Individer måste ta beslut om hur de ska fördela begränsade resurser, som energi och tid, mellan olika handlingar. Det beror på att de inte kan investera samma resurser i reproduktion och överlevnad samtidigt. Sådana här kompromisser är hörnstenen i teorier om livsval. Vi är intresserade av fysiologiska anpassningar och begränsningar för att förstå hur evolutionen har skapat sådana strategier.

Mänsklig påverkan kan givetvis ha effekt och vi är därför också intresserade av hur mänskliga aktiviteter och urbanisering kan påverkar livsvalen. Det mesta av vårt arbete är baserad på fältexperiment som vi gör ute i naturen. Vi tittar huvudsakligen på fåglar som häckar i fågelholkar. Vi arbetar också med zebrafinkar i fångenskap. Individer väljer olika strategier för att maximera sin reproduktionsframgång under livstiden. För att lyckas gäller det att göra de optimala kompromisserna, det vill säga välja hur mycket ansträngning som ska läggas på reproduktion kontra hur mycket som ska läggas på överlevnad. Med andra ord – är det bättre att producera många små eller ett fåtal stora avkommor? Sådana här kompromisser beror på både på funktionella anpassningar och begränsningar.

Blåmes

Funktionella mekanismer, relaterade till exempel till ämnesomsättningen, infektionskänslighet, motståndskraft mot parasiter och hormonpåverkan, samverkar med miljön och formar optimala, individuella livshistoriestrategier. Alltså begränsar en individs inre tillstånd individens möjligheter.

Fågelholk

Modern kan föra över motståndskraft mot parasiter och hormoner till sin avkomma genom ägget och således påverka nästa generations fenotyp. Moderns förmåga att ge sin avkomma en bra start i livet är troligen beroende på hennes allmäntillstånd, vilket i sin tur är påverkat av både fysiologiska och ekologiska begränsningar.

Sidansvarig:
Kajor

Kontakt

Jan-Åke Nilsson
Professor
Evolutionär ekologi

Telefon: 046-222 45 69
E-post: Jan-Ake.Nilsson [at] biol.lu.se