Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Genetiska markörer i ekotoxikologi

Det övergripande syftet med vår forskning är att förstå hur miljöföroreningar påverkar och förändrar biologiska processer i akvatiska organismer i naturen. Vi försöker att identifiera vilka gener som utgör måltavlan och hur exponering förändrar transkriptionsmönter. Vår forskning fokuserar också på genetisk mångfald och om specifika allelvariationer är associerade med de observerade reaktionerna.

Det yttersta målet är att identifiera och förstå de giftiga effekterna i akvatiska organismer som uppstår efter att de har utsatts för olika miljöföroreningar och/eller läkemedelsrester. Vi är också intresserade av att undersöka om och hur effekterna förändras om organismerna utsätts för flera kemikalier samtidigt.

Vårt labb fokuserar för närvarande på östrogenreceptorgener, men också olika biotransformationsgener i lax (Salmo salar; Salmo trutta), mört (Rutilus rutilus) och sötvattenssnäckor. Vi sätter upp våra försök tillsammans med forskargruppen akvatisk ekologi och vi ingår även i nätverket Läkemedel i miljön.

Sidansvarig:

Kontakt

Maria Hansson
Universitetslektor
Centrum för miljö- och klimatforskning

Telefon: 046-222 46 28
E-post: Maria.Hansson [at] cec.lu.se